Projezte se k mladší pleti

Zdraví 7. prosince 2017

Moderní procedury a luxusní krémy vám za drahý peníz slibují, že zbaví vaši pleť vrásek. Mnohem levnější metodu naleznete ve své lednici a spíži.

To, že stárneme, neznamená, že musíme stárnutí dovolit, aby nám brázdilo tvář. Vrásky vznikají v průběhu celého života už od dětství. Způsobuje je smích, mluvení a grimasy a tvoří se zejména kolem úst a očí.

V dospělosti nám k nim přibývají další vrásky ze stresu, smutku, starostí i našich neřestí, zejména z častého slunění, po němž se tvoří hlavně v dekoltu, a z kouření, které způsobuje drobné rýhy nad horním rtem. (Mimochodem herečka Valérie Zawadská je vtipně nazývá „slepičí prdelka“.)

Abyste jejich tvorbu zpomalila, je potřeba nejprve skoncovat s neřestmi. Pokud se neobejdete bez opalování, používejte krémy s UV faktorem 30 a vyšším a mezi 11 a 15 hodinou fakt nelezte na slunce. Típněte také cigaretu.

Nejenže obecně ozdravíte celý organismus a ušetříte nemálo peněz, ale právě tabákový kouř, který vdechujeme, pleti výrazně škodí. Alkoholu holdujte střídmě, raději si dejte vinný střik nebo sklenku kvalitního vína než panáka něčeho „tvrdého“.

Vitaminová abeceda

S nevhodným způsobem stravování, stresem a stárnutím je spojeno ubývání kolagenu v těle, nedostatek vitaminu C, selenu, zinku a vitaminů B a E. Právě tyto látky však mají velký podíl na tom, jak vypadá naše pleť. Ve chvíli, kdy jimi tělo zásobujeme, pleť září, působí mladším dojmem a opravdu stárne pomaleji.

Nedostatek vitaminu B se projevuje našedlou pletí, praskáním a vysycháním pokožky.

Vitamin C posiluje vlásečnice, takže pokud vás trápí popraskané žilky v obličeji, dopujte se právě „céčkem“. Kromě toho je vitamin C nápomocný při tvorbě kolagenu, který udržuje pleť pružnou.

Selen jako antioxidant likviduje škodlivé volné radikály, které mají na svědomí například pigmentaci pleti a zanesené póry. Kromě pleti chrání selen také srdce a snižuje riziko mozkových příhod.

Vitamin E omlazuje pleť, ale působí také na nervový systém, zmírňuje premenstruační syndrom a návaly v období menopauzy.

No a zinek zklidňuje kožní problémy a udržuje pleť a vlasy zdravé.

A jak je dostat do jídelníčku?

Skvělou zásobárnou vitaminu B, C, železa, selenu a zinku je hroznové víno. Poslouží jako skvělá svačina nebo ho můžete ráno přimíchat do svých oblíbených snídaňových cereálií.

Pokud chcete povzbudit tvorbu kolagenu, vsaďte na borůvky. Tyto sladké fialové bobule obsahují vitamin C a E, působí jako antioxidant a zmírňují projevy stárnutí.

Selen tělu dodáte konzumací ryb, vajec, sýrů, hub, obilovin a ořechů. Pleť se vám za to odvděčí silnější obranyschopností proti škodlivým vnějším vlivům.

Čistou zdravou pleť vám zařídí zinek, který se nachází zejména v dýňových semenech, ořeších, játrech, listové zelenině a meruňkách.

Kdo se směje nejlíp

Nezaručujeme vám, že úpravou stravy se vrásek zbavíte úplně, ale zjemníte je, zpomalíte jejich tvorbu a prohlubování a celkově udržíte své tělo v lepším stavu.

Nejdůležitější je však radovat se ze života. Možná vám přibudou vrásky ze smíchu, ale ubudou ty způsobené starostmi, které vždycky působí hůř.

Vzorový jídelníček pro inspiraci:

  • Snídaně: dýňové pečivo s lučinou, 2 plátky 20% eidamu, 1 vařené vejce

  • Svačina: jogurt, hroznové víno

  • Oběd: ryba (candát, losos, tuňák, pstruh…) s vařenými bramborami a dušeným špenátem

  • Svačina: kefírové mléko

  • Večeře: hubník (nebo jakýkoliv pokrm z hub)