Rozlučte se s inkontinencí

Zdraví 10. března 2017

Problémy s inkontinencí má v Česku více než 350 tisíc žen. Pokud si však myslíte, že jediným řešením je tyto obtíže akceptovat, jste na omylu. Proti samovolnému úniku moči lze bojovat!

Inkontinence je choulostivý a intimní problém, o kterém lidé, kteří jím trpí, raději nemluví. Přestože se inkontinence v drtivé většině týká žen (především těch v období menopauzy), vyskytuje se také u mladších ročníků, mužů či dětí.

Nemocní se však o nekontrolovaném úniku moči stydí mluvit, takže jej neřeší a k návštěvě lékaře se dvakrát nemají. Ale tím, že budou strkat hlavu do písku, nic nevyřeší. Stejně jako ostatní nemoci, i inkontinenci lze léčit.

Moderní urologie se zabývá nejen léčbou operační, ale i diagnostikou urologických onemocnění a jejich léčbou pomocí medikamentů nebo změnou životního stylu, která je podle primáře urologického oddělení Fakultní nemocnice Ostrava Jana Krhuta prvním krokem k úspěšnému vyléčení.

inkontinence

Jóga vám bude v boji s inkontinencí společníkem!

foto:

„Pacienti by měli výrazně omezit sycené nápoje, nápoje obsahující kofein a celkově upravit svůj pitný režim. Některým pacientům doporučujeme také redukci hmotnosti.“ K léčbě urgentní inkontinence pak urologové využívají léky, které snižují přenos vjemů z močového měchýře do mozku. Pomocí léčby se zvětšuje kapacita močového měchýře a zároveň snižuje závažnost nucení na močení.

HYPERAKTIVNÍ MĚCHÝŘ

Ačkoli inkontinence nepatří mezi život ohrožující onemocnění, pro většinu lidí představuje zdravotní, hygienický a sociální problém. V mnoha případech může za samovolný únik moči tzv. syndrom hyperaktivního močového měchýře, který trápí 10 až 12 procent jinak zdravých dospělých Evropanů.

K projevům hyperaktivního močového měchýře patří močení osm a vícekrát během 24hodiného intervalu, močení alespoň 2krát za noc, pocit neúplného vyprázdnění či náhlá nutnost okamžitého močení následována malým únikem moči.

Další příčinou inkontinence je náhlé zvýšení nitrobřišního tlaku, ke kterému může dojít např. při prudkém pohybu, kýchnutí či zakašlání a který vyvolá bezděčný únik moči. V tomto případě hovoříme o tzv. stresové inkontinenci. Ta se často objevuje po poporodním traumatu, při poklesu rodidel nebo poklesu spodiny močového měchýře.

NECVIČÍTE? NEUDRŽÍTE!

S dobíháním na záchod máte své zkušenosti, dokonce už došlo i na únik několika kapek, a teď se strachujete, že tomu tak bude napořád? Zachovejte klid! K takovým obavám nemáte důvod, neboť i inkontinenci lze odrazit účinnými zbraněmi, konkrétně cvičením.

Vhodné jsou tzv. Kegelovy cviky, které spočívají v rytmickém zatínání pánevního svalstva a následném uvolňování. Tím dochází ke zpevňování svalů kolem močového měchýře. Efektivním posilováním pánevního dna může být také klasická gymnastika, pilates či jóga.

inkontinence

Problémy s únikem moči jsou ve společnosti častějším jevem, než si myslíme!

foto:

Co jste o inkontinenci možná nevěděli…

  • Inkontinence, jež se objeví v těhotenství nebo šestinedělí, je pouze dočasná. Jakmile se tělo vrátí „do formy“, neduhy spojené s těhotenstvím včetně močové inkontinence vymizí.
  • Inkontinencí trpí 11 procent mužů ve věku 46 až 64 let. Po překročení 65. roku je to více než 21 procent.
  • Úspěšnost zbavení se inkontinence posilováním pánevního dna je až 70 procent.
  • Stresová inkontinence se na rozdíl od hyperaktivního močového měchýře většinou léčí chirurgicky, avšak v současné době prakticky pouze pomocí tzv. miniinvazivních metod.
  • Mezi nejčastější příčiny inkontinence u mužů patří nadváha a sedavý způsob života, diuretická léčba, andropauza (tzv. mužský přechod, jež nastává mezi 40. až 55. rokem) a onemocnění močového měchýře a močových cest.
  • Za únik moči u dětí může především infekce močových cest, novotvary na močovém měchýři, dětská mozková obrna, tělesné postižení, zácpa, obezita, cukrovka, epilepsie či neurologické poruchy.
  • Nejčastější příčinou inkontinence mladých dívek bývá porucha nervového zásobení močového měchýře. Když je zdravý měchýř dostatečně naplněn, dají receptory v něm signál do míchy a ta pošle pokyn, aby se močový měchýř vyprázdnil. Jestliže je tento reflexní oblouk porušen, receptory reagují na mnohem menší tlak.