VIDEO: Zbavte se škodlivých tuků

Zdraví 23. března 2017

Tuky k životu nezbytně potřebujeme, ale není úplně jedno, jaké tuky to jsou a v jakém vzájemném poměru je přijímáme. Mezi ty, které pro naše tělo představují největší riziko, patří trans nenasycené mastné kyseliny (TFA). Kde se vyskytují a jaké konkrétní negativní efekty mohou mít na naše tělo? O tom se dozvíte v dalším díle videoseriálu Vím, co jím, kterým vás provedou odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Vyšší cholesterol a riziko diabetu

„Trans nenasycené mastné kyseliny patří mezi rizikové složky ve výživě. Zvyšují totiž hladiny celkového cholesterolu, přispívají ke vzniku diabetu 2. typu, některých druhů nádorů a také alergií,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by denní příjem trans mastných kyselin neměl být vyšší než 2,5 gramu.

Jak vznikají trans mastné kyseliny a kde si na ně dát pozor?

„Trans nenasycené mastné kyseliny vznikají při průmyslovém zpracování rostlinných tuků, zejména olejů, v procesu hydrogenace. Najdeme je tak především v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády nebo některých polevách,“ upozorňuje výživový specialista Petr Havlíček.

Margaríny a špatné tuky – kde je pravda?

Lidé si často myslí, že hlavním zdrojem škodlivých trans mastných kyselin jsou margaríny a ztužené tuky. „Dříve tomu tak bylo, protože se používaly zastaralé systémy pro výrobu ztužených rostlinných tuků (zmíněná hydrogenace), skutečně vznikalo velké množství trans nenasycených mastných kyselin. Dnes už je situace jiná, používají se moderní způsoby, při kterých vznikají pouze stopy trans mastných kyselin,“ říká Havlíček.

Co vyčteme z obalů?

Výrobci nemají ze zákona povinnost přítomnost trans mastných kyselin na obalech uvádět. Signálem, že je výrobek může obsahovat, je informace o přítomnosti „částečně ztužených rostlinných tuků“. Dobrým vodítkem může být i logo Vím, co jím, které ohlídá množství škodlivých tuků za vás.

)