Znáte goji?

Zdraví 15. března 2017

I když zní goji spíš jako název nějakého malého zvířátka, nenechte se zmýlit. Goji neboli kustovnice čínská je klenotem tradiční čínské medicíny. Její bobule jsou plné aminokyselin, stopových prvků, karotenoidů, vitaminů a mnoha dalších prospěšných látek. Jsou považovány za vůbec nejzdravější ovoce světa.

Goji je v tradiční čínské medicíně a indické medicíně ajurvédě užívána již po staletí. V Čechách je známá nejenom jako goji, ale také jako kustovnice čínská. Pro léčivé účinky jsou využívány všechny její části. Puntura svým zákazníkům nabízí šťávu z bobulí, vysoce výživný nápoj nenáročný na konzumaci a trávení. Plody goji jsou označovány za nejzdravější ovoce světa. V čínských oblastech, kde je kustovnice hojně pěstována, se obyvatelé dožívají vysokého věku.

goji

A jaké jsou její účinky na lidský organismus?

  • je silný antioxidant potlačující předčasné stárnutí
  • působí jako prevence rakoviny a pomáhá při její léčbě
  • zmírňuje úzkostné stavy, pomáhá léčit mírné deprese
  • prospívá správné funkčnosti jater a ledvin
  • podporuje sexuální výkonnost

Kde se vzala, tu se vzala...

Primárním dodavatelem goji je Čína. První a současně také největší velkoprodukcí kustovnice na světě je provincie Ningxia, a to od roku 1987. Nacházejí se zde plantáže o rozlohách 100 až 1000 hektarů. Každoroční sklizně jsou místními obyvateli oslaveny velkolepým festivalem. Šťáva z goji se získává z čerstvých a zralých plodů.

Nejdříve jsou pečlivě vybírány ty nejkvalitnější bobule. Poté probíhá purifikace (neboli hloubkové čištění), kontrola kvality a následná distribuce do míst strojového zpracování. Zde jsou plody odšťavňovány. Tento proces probíhá za studena. Výsledkem je kašovitá hmota, která se dále filtruje. Finálním produktem je 100% čistá šťáva z goji. Neobsahuje žádná barviva ani konzervační látky.

Goji Premium Puntura pomáhá zlepšovat funkci jater, ledvin a plic. Přispívá ke správnému vyživování krve. Pozitivně působí na vyrovnání Jin a Jang. Plody kustovnice obsahují množství vitaminů, aminokyselin a stopových prvků. Má silné antioxidační účinky a obsahuje látky, které napomáhají při léčbě kašle, cukrovky a bolestí kloubů. Působí jako afrodiziakum. Goji se řadí mezi nejvýživnější plody na Zemi.

Účinných látek je dlouhý výčet

Účinné látky v goji 11 % této živinami nabité superpotraviny připadá karbohydrátům, 30 % polysacharidům (skupina antioxidantů, která neutralizuje volné radikály, a zabraňuje tak poškození buněk a stárnutí organismu), 2,19 % obsahu goji tvoří proteiny a 1,98 % aminokyseliny. Šťáva z goji obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit. Jsou základním stavebním kamenem lidského organismu. Vytvářejí enzymy, které jsou spouštěči mnoha procesů v těle. Aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem bílkovin, ze kterých jsou utvářeny veškeré buňky v lidském organismu. Mezi tyto aminokyseliny patří například leucin, isoleucin, valin, lysin, methionin, tryptofan atd.

Šťáva z plodů goji obsahuje malé množství tuku, méně než 1 %. Jeho součástí jsou omega-3 a 6 mastné kyseliny. Obsah vlákniny je ovlivněn metodou zpracování. V čerstvé šťávě se pohybuje v hodnotách kolem 16,58 mg/100 ml, stejně jako v sušených plodech goji.

Podstatnou součást tvoří řada vitaminů (B1, B2, B6, A, E a C). Šťáva z goji dále obsahuje minerály (vápník, sodík, hořčík, železo, křemík, zinek a další). Významnou součást tvoří také látky jako selen (antioxidant, pomáhá při léčbě rakoviny, prevenci šedého zákalu, posiluje imunitu), chrom (nutný pro schopnost organismu využívat cukry, zesiluje působení inzulinu), molybden (ovlivňuje využití železa v těle, působí jako prevence zubního kazu a podporuje správné hospodaření s dusíkem), kobalt (důležitý pro správnou krvetvorbu, pozitivně působí na využití jódu pro štítnou žlázu) a další.

Plody goji obsahují rozsáhlé množství karotenoidů (v lidském těle mají významnou úlohu pro zachování správné funkce organismu), oligoelementů, peptidoglykanů, steroidů a glykolipidů. Vykazuje také menší množství flavonoidů (fenoly a peptidy).

Pokud byste se rozhodli pro léčebnou kúru...

goji

...doporučená denní dávka je 25 – 100 ml.

...pro snížení tělesné váhy 30 ml ráno a 30 ml odpoledne.

...proti ranním nevolnostem při těhotenství 50 ml ráno.

...při léčbě atrofického zánětu žaludku 10 ml dvakrát denně, vždy před jídlem po dobu 2 měsíců.

...jako podpora imunity 70 až 100 ml denně.

...starým lidem se doporučuje denní dávka 10 až 16 ml.