Cvičit méně, a přesto být ve formě rychleji? Zkuste tabatu!

Zdraví 20. dubna 2020

Co si budeme povídat, většina z nás by si přála před nastávající letní sezonou nejen shodit pár kilo, ale dostat se i do dobré fyzické kondice, a to co nejrychleji. Když budete cvičit tabatu, dokážete to opravdu rychle! Už jste o ní slyšeli?

Myslím to úplně vážně, začnete-li pravidelně třikrát týdně cvičit tabatu, do formy vrcholového sportovce se dostanete rychleji, než kdybyste poctivě trénovali každý den. A nezáleží na tom, jaké cvičení byste si vybrali.

Samozřejmě nic není zadarmo, proto se při tabatě pořádně zapotíte. Výsledek se ale objeví už za několik týdnů. Jde totiž o jedinou tréninkovou metodu, při které se rozvíjí aerobní i anaerobní metabolický systém zároveň. Jednoduše řečeno, pracují při ní nejen svaly, které pracují při aerobním cvičení, ale zároveň i svaly, které se zlepšují při posilování.

Samotný trénink se skládá ze šesti až sedmi cviků, které se rychle opakují po dobu dvaceti vteřin. Odpočinek mezi jednotlivými cviky je jen deset vteřin. Aby trénink byl efektivní, cviky se provádí na sto procent. Celá série se poté opakuje osmkrát.