Úsměv, prosím!

Zdraví 7. dubna 2014

Stydíte se zeširoka se usmát, protože máte zažloutlé zuby nebo zubní kámen? Trápí vás zápach z úst? Zbavte se zubních neduhů rychle a efektivně. Poradíme vám jak.

signal

MUDr. David Kadlec, praktický zubní lékař, Domažlice

Nikdy není pozdě začít pečovat o svůj chrup, a získat tak zářivě bělostný úsměv. I když máte implantáty nebo korunku, mohou vypadat vaše zuby dokonale. Zapojte do dentální hygieny celou rodinu, budete se vzájemně motivovat. Navíc půjdete příkladem svým dětem nebo vnoučatům. Požádali jsme MUDr. Davida Kadlece, zubního lékaře z Domažlic, aby odpověděl na vaše dotazy a poradil vám, jak máte správně o chrup pečovat.

Mám dva implantáty a na některých zubech korunky. Mohu se o ně starat stejně jako o zbytek chrupu? Nepoškodí je některá zubní pasta?

Žádná pasta by neměla poškodit povrch korunek a zubních implantátů. Pokud se přesto obáváte, doporučuji používat zubní pastu Signal Expert Protection. Stejně jako vlastní zuby, i každá zubní náhrada vyžaduje důslednou péči. V případě zubních implantátů je často obtížné dostat se do všech míst a důkladně je vyčistit. Samotný zubní kartáček většinou nestačí. Zapojte proto do čištění také mezizubní kartáček a dentální nit.

Jak si mohu zajistit svěží dech po celý den? Musím žvýkat žvýkačky, čistit si několikrát denně zuby a vyplachovat si ústa ústní vodou, nebo existuje zubní pasta, která mi zaručí svěží dech na celý den?

Abyste si udrželi svěží dech po celý den, je vhodné ho průběžně udržovat všemi vámi zmíněnými prostředky. Zejména v zaměstnání není reálné si po každém jídle během dne jít čistit zuby kartáčkem. Dech proto během dne osvěžujte žvýkačkami bez cukru nebo ústní vodou. Ke svěžímu dechu ale samozřejmě přispívá i správný výběr zubní pasty. Například zubní pasta Signal Expert Protection je inspirována zubní nití a ústní vodou, a váš dech zanechá svěží ještě dlouhou dobu po vyčištění.

Od kolika let mohou děti používat klasické zubní pasty, jako dospělí? Kterou zubní pastu byste dětem doporučil?

I o první dětské zuby je třeba pečovat. Pro nejmenší děti do věku dvou let existují dětské pasty bez fluoridů, často s příchutí. Pro děti starší dvou, ale mladší šesti let doporučuji pasty se sníženým obsahem fluoridů. A přibližně od šesti let věku dítěte je možné, aby si dítě čistilo své zuby stejnou pastou jako rodiče.

signal