V jádru vězí jádro pudla aneb Tělu prospěšná jadérka

Zdraví 26. 5. 2014
Témata

jídlo ovoce zdraví

Ovoce samo o sobě je plné vitaminů, minerálních látek a důležitých aminokyselin. Denně bychom ho proto měli sníst alespoň tři kousky. Řada z nás ovšem dělá tu chybu, že jadérka, například z hroznového vína či melounu, odstraňuje. Přitom právě v nich jsou ukryty zdraví a krása.

1. HROZNOVÉ VÍNO PRO PEVNOU POKOŽKU A ZDRAVÉ SRDCE

ovoce
zdroj: Thinkstockphotos.com

Výtažek z jader hroznů obsahuje velkou koncentraci vitaminu E, flavonoidů, kyseliny linolové a polyfenolů. Má dvě složky – jednu rozpustnou v tucích a druhou rozpustnou ve vodě. Díky tomu může pronikat do všech buněk v těle a chránit je před poškozením volnými radikály.

Hroznová jádra jsou proto skvělou prevencí rakoviny i kardiovaskulárních chorob, a navíc snižují krevní tlak a stabilizují hladinu cholesterolu v krvi. Významný účinek mají i na pevnost a pružnost pokožky. Hroznová jadérka pomáhají uchovat kolagen v kůži, takže výtažek z nich se často přidává do pleťových a tělových krémů.