5 rad, jak o Velikonocích nepřibrat

Zdraví 18. 4. 2014

Velikonoce jsou svátky, kdy si míru v jídle ani pití nebereme. S přibranými kily však potom dlouho bojujeme. Výživový kouč Martin Škába z portálu www.skaba.cz radí, jak si Velikonoce užít, a přitom nepřibrat.

Upečte si zdravého velikonočního beránka:

velikonoce
zdroj: Thinkstockphotos.com

Potřebujete: 200 g celozrnné žitné mouky, 250 gramu tempehu, 1,5 dcl jablečného moštu, 80 g pohankové mouky, 150 g sladěnky (slad ječmenný), 150 g tuku (rostlinné máslo Alsan nebo kokosový olej), 20 g semínek (slunečnicová, rozemletá lněná), 70 g sušeného ovoce (předem namočit), 70 g oříšků (kešu, mandle, paraořechy, vlašské), polevu z karobu, kokos

Postup: Tempeh nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. Postupně přidejte jablečný mošt a vařte cca 20 minut. Rozmixujte a to samé udělejte se sladěnkou a tukem. Obojí pak spojte. Zapracujte celozrnnou a pohankovou mouku, přidejte semínka a nakrájené ovoce. Pořádně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout, aby těsto ještě zhoustlo. Formu vymažte tukem, vysypejte moukou, vlijte těsto a pečte na 170 °C 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené. Ozdobte polevou z karobu (koupíte ve zdravé výživě) a posypte kokosem.