Léky na internetu v žádném případě nekupujte, bývají padělané

Zdraví 14. července 2014

Snaha ušetřit peníze, nechuť trávit hodiny v čekárnách lékařů nebo stud z přiznání některých zdravotních potíží. To jsou důvody, proč lidé kupují léky na předpis na internetu. Že hazardují se svým zdravím, si často vůbec nepřipouštějí.

Léky na černém trhu mohou být někdy pravé, to ano. Reportéři MF Dnes už před několika lety psali o případu mladého muže, který kradl recepty svému otci – lékaři, na ně léky předepisoval a přeprodával. Jindy mohou léky uniknout od distributora či od výrobce nebo jsou do Česka propašovány z jiného státu.

Zajímavé jsou také čistě dámské kšeftíky s antikoncepcí. Zkuste do vyhledávače zadat „koupím antikoncepci“ a nabídky několika platíček nebo i celých balení různých značek se pohrnou, leckdy s odůvodněním, že prodávající uživatelce pilulky nedělají dobře nebo že je musela ze zdravotních důvodů vysadit. Vidina zpětného získání leckdy i pěti set či více korun za nepoužitou hormonální antikoncepci je lákavá a ženy si mnohdy asi ani neuvědomují, že porušují zákon.

Vždyť pilulky proti početí jsou výhradně na předpis! Pokud si je nasadí žena bez gynekologova posvěcení, může si přivodit těžké zdravotní poškození. Kupříkladu pro ty, které mají geneticky danou poruchu srážlivosti krve, by užívání antikoncepce mohlo znamenat ohrožení života.

léky
foto:

Jaká léčiva se nejčastěji padělají:

  • Léky na psychická onemocnění
  • Léky na vysoký tlak
  • Antibiotika
  • Léky na nádorová onemocnění
  • Léky na podporu erekce
  • Anabolické steroidy
  • Přípravky na hubnutí

Mnohem častěji se ale na internetu obchoduje s padělanými léky. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že 5 až 10 % všech léků prodaných na celém světě jsou padělky. Čilý mezinárodní obchod se odehrává na internetu, v některých státech už padělané léky pronikly i na oficiální trh. Podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv se ale v Česku takový případ zatím neobjevil. „V oblasti padělání léků je situace u nás, v porovnání s jinými státy Evropské unie, dosud poněkud klidnější. Padělky léků a nelegální přípravky se zatím objevují výhradně v nelegální distribuční síti, zejména na internetu,“ říká Hana Pavlíčková, mluvčí SÚKL.

LÉKY Z MÍCHAČKY NA BETON

Od klikání na internetu a objednávání léků z podivných zdrojů lidi neodrazují ani tu a tam publikované případy úmrtí po požití falešných medikamentů. „V Česku nebyl dosud zaznamenán případ takového úmrtí,“ uvádí náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp.

Otázkou je, kolik životů ještě musí být obětováno, než padělatelské dílny ztratí své zákazníky. Tomu, kdo je jen trochu soudný, by mohly stačit informace, jak nelegální tabletky, na první pohled nerozlišitelné od pravých léků, vznikají. Nejvíce padělků putuje do světa ze sklepů Indie, Pákistánu a Číny. Nějaké nelegální dílny se samozřejmě najdou i v Evropě, v roce 2010 příslušníci Celní protidrogové jednotky odhalili tajnou laboratoř dokonce i u nás, na Moravě u Zlína. V ní našli anabolické steroidy a další padělané tablety. Zatímco výrobci léků musí dodržovat řadu přísných hygienických předpisů a na mikrogramy přesné dávkování účinných látek, padělatelům je to fuk.

V indických nebo čínských podzemních dílnách se tak v míchačkách na beton připravuje jeden den směs na viagry, druhý den pak třeba napodobenina léku na deprese. Kontrola hygieny či vstupních látek? Žádná. Není divu, že v řadě padělků nemusí být účinná látka vůbec přítomná, nebo jí tam je málo. Jindy zase pilulka obsahuje dvoj- až trojnásobnou dávku oproti schválenému množství. V lepším případě pak lék, objednaný přes internet, nefunguje vůbec, v tom nejhorším se člověk předávkuje a může zemřít.

A víte, co všechno mohou takové padělky obsahovat? Například pesticidy, těžké kovy, arsen, křídu, cihlový prach, chemické barvy, inkoust, či dokonce jed na krysy. Lesklý povrch pilulek se pak vyrábí za pomoci silničních nátěrů a podlahových leštidel…

léky

Pravé, nebo ne?

foto:

TRESTAT JE TĚŽKÉ

Obchod s padělky léčiv vzkvétá i proto, že se ukazuje jako výnosnější než obchod s narkotiky a je také hůře postižitelný. „Efektivní postihování padělání léků je v Česku komplikované, protože nelegální zacházení s léky u nás není trestným činem,“ vysvětluje mluvčí Pavlíčková.

A náměstek ministra Philipp dodává, že zatím lze překupníky a padělatele léků postihovat například jako pachatele přestupku podle zákona o léčivech, případně je možné využít některých paragrafů trestního zákoníku: kupříkladu ohrožování zdraví, neoprávněné podnikání nebo narušení práv k ochranné známce. Určité paragrafy míří také proti padělatelům přípravků, pokud ty obsahují hormony či návykové látky. Každopádně jasné vymezení trestného činu nelegálního zacházení s léky by možnosti postihů zjednodušilo.

Státní ústav pro kontrolu léčiv se také snaží spolupracovat s provozovateli inzertních internetových stránek, přijímá podněty od občanů a sám vyhledává nelegální nabídky na prodej léčivých přípravků na internetu. Pokud se podaří vypátrat, kdo za nelegálním prodejem stojí, je možné proti němu podniknout příslušné kroky. Dostihnout takové pachatele je ale kdekoli na světě dost těžké, kontakty na sebe leckdy neuvádějí a stránky nabízející falešné léky stejně rychle vznikají, jako mizí.

Kromě léků na předpis existuje i dost volně prodejných léčiv, která smí být na internetu obchodována. Může se člověk, který se rozhodne lék pořídit na webu, vyhnout špatnému a nebezpečnému nákupu? „Rada pro zákazníky, kteří nechtějí naletět, zní: Nakupujte v e-shopech, které znáte nebo na ně máte věrohodné doporučení, v e-shopech s historií a se širokým sortimentem. Ty mají zpravidla nastaveny přísné kontrolní mechanismy, zamezující prodeji produktů, které u nás nejsou schváleny pro prodej nebo spadají do oblasti léčivých přípravků, jež mohou nabízet přes internet pouze skutečné lékárny s proškoleným odborným personálem,“ říká Karel Klodner, ředitel největší české internetové lékárny.

Cokoli se o padělaných lécích podaří u nás zjistit, můžete najít na stránkách www.nebezpecneleky.cz. Je tu nejen databáze padělků, ale i řada dalších informací, které mají před jejich nákupem varovat.

léky

Léky se vždy vyplatí kupovat u informovaného personálu.

foto: