Zuzana Slavíková: Teď jde o to vydržet

Zdraví 12. května 2014

S herečkou Zuzanou Slavíkovou, kterou si diváci asi nejvíce pamatují jako moderátorku televizního pořadu „Nejslabší, máte padáka!“, jsme si povídali o tom, že se cítí skvěle a úžasně se jí zvedlo sebevědomí. Proč? Díky Cambridge Weight Plan zhubla 16,5 kila.

Měla jste s váhou vždycky problémy a musela jste se hlídat, nebo jste kila začala řešit až v poslední době?

Když jsem se v šestadvaceti vdávala, měla jsem 54 kilo. To jsem byla ale opravdu hubená, protože moje ideální váha by při výšce 165 cm měla být asi 59 kg. Po svatbě jsem mírně přibírala, ale ze začátku nic vážného. Pak přišlo první těhotenství, kdy jsem nabrala 25 kilo. Po porodu jsem všechno shodila, to bylo ještě dobré. Po druhé dceři jsem před třinácti lety prodělala gynekologický zákrok, pak jsem musela začít brát hormony a začaly problémy s váhou. Měla jsem nezvladatelnou chuť k jídlu a během měsíce jsem přibrala neuvěřitelných dvanáct kilo!

Bylo to tím, že jste měla pořád hlad, nebo jste jedla velké porce jídel?

Pořád jsem měla hlad, ale také jsem hodně jedla. Už od dětství jsem byla dost ´žravá´, v pubertě jsem byla schopná sníst i devět knedlíků. V té době to ale nevadilo, protože jsem sportovala. Jenže po druhém dítěti jsem cvičit ze zdravotních důvodů přestala. A svou negativní roli sehrálo i nesprávné stravování, jak je to u herců běžné. Nebyla jsem zvyklá jíst pravidelně, nesnídala jsem, v poledne jsem si v lepším případě dala polévku, ale většinou jsem nejedla celý den. V noci jsem přišla z divadla a zkonzumovala jsem všechno, co jsem doma našla. A aby toho nebylo málo, změnily se mi chutě. Předtím jsem na sladké moc nebyla a najednou jsem stres zaháněla čokoládou.

Pokoušela jste se v té době zhubnout? Držela jste nějaké diety?

Samozřejmě, byla jsem věčná dietářka. S různými dietami se mi občas podařilo shodit pár kilo. Za chvíli ale byly zpátky. Každé pondělí jsem se rozhodla, že s tím už musím něco udělat, a nadšeně jsem nějakou dietu zahájila. Nadšení mi vydrželo většinou do oběda a zase jsem začala jíst normálně. Tedy hodně. Moc dobře jsem věděla, že to není správné. Teoreticky přece všichni víme, co a jak bychom měli dělat, ale neděláme to.

A kdy se to zlomilo?

Pořád jezdím hrát divadlo do Brna a tam jsem loni v říjnu potkala kamarádku, která byla krásně zhublá. Okamžitě jsem se ptala, jak se jí to podařilo. Prozradila mi, že za svou štíhlou postavu vděčí Cambridge Weight Plan.

Tak jste se na ni taky vrhla?

Hned ne. Kamarádku jsem obdivovala, ale ještě musel přijít silnější popud. To se stalo asi měsíc po tomto setkání. Seděla jsem na promítání pohádky, ve které jsem hrála. Najednou se na plátně objevila hlava se strašným podbradkem. Byla to moje hlava! Když jsem se uviděla, úplně jsem se vyděsila. Předtím jsem se pořád přesvědčovala, že to není tak hrozné. Po tomhle strašném zážitku jsem si řekla, že už to fakt dál nejde.

slavíková

Zuzana Slavíková před a po

Co jste udělala?

Zavolala jsem kolegyni do Brna kvůli dalším informacím, zjistila jsem si adresu pražské pobočky Cambridge Diet. To bylo v pátek a v pondělí už jsem dorazila na konzultaci. Domů jsem potom šla patřičně poučená o fungování diety a přinesla jsem si první polévky, koktejly a tyčinky.

Vidím, že jste žena činu.

Já se sice dlouho rozmýšlím, ale pak své rozhodnutí musím realizovat hned.

Takže jste ihned začala s držením Cambridge Diet?

Ano a dokonce v nelehkém čase, protože bylo před Vánocemi. Byla jsem ale pevně rozhodnutá a zvládla jsem to. Pekla jsem a vařila pro rodinu, a přitom jsem neolízla ani vařečku. Alkohol nepiju ani normálně, takže s tímto omezením jsem neměla žádné problémy. Na Štědrý večer jsem dostala nejlepší dárek od své poradkyně Cambridge Diet: směla jsem si dát kousíček ryby s kopečkem salátu. Jedla jsem to hrozně dlouho, všichni okolo už měli dojedeno − a to měli obrovské porce! Jídlo jsem si vychutnávala a byla jsem na sebe pyšná.

Jak dlouho jste program Cambridge Weight Plan držela a jakou rychlostí jste hubla?

Tři měsíce. První týden jsem zhubla dvě kila a úbytek plynule pokračoval. Nejvíc mě potěšilo, že vyšetření na přístroji InBody ukázalo, že mizí hlavně tuky.

Co vám z produktů Cambridge Diet nejvíc chutnalo?

Všechno! Ale asi nejvíc tyčinky. Každou jsem si šetřila a jedla ji pěkně dlouhou dobu. Vynikající byl také vanilkový a mangový koktejl.

A jaký byl výsledek vašeho snažení?

Ze 78 kil jsem zhubla na 61,5 kg.

slavíková

slavíková

Co tomu říkalo vaše okolí?

Všichni mě obdivovali, a to mi dodávalo sílu. Současně se mi úžasně zdvihlo sebevědomí. Bylo to moc příjemné. Někteří kolegové, kteří mě dva měsíce neviděli, mě dokonce nepoznali. Zdravili mě Dobrý den – byla jsem z toho nadšená! Uvědomila jsem si také, že jsem se po nabrání dvaceti kil přestala trochu cítit jako ženská. Jinak jsem se oblékala, nosila jsem volné oblečení, méně jsem se malovala. A najednou jsem si mohla obléknout minisukni − a můj muž si toho všiml… Nejenže mě celou dobu podporoval, ale cambridžskou dietu začal držet také.

Změnil se vám životní styl?

Hlavně jsem se naučila zdravě jíst a zlepšila svůj pitný režim. Předtím jsem úplně pít zapomínala, měla jsem třeba přes den šest káv a ani kapku vody! I kvůli tomu jsem byla pořád unavená. Kam jsem si sedla, tam bych mohla spát. Myslela jsem si dokonce, že mám únavový syndrom. A to mě po týdnu s Cambridge Diet přešlo. Teď už hlavně vím, že všechno je v hlavě, a podle toho žiji. Snažím se jíst víckrát denně. To jsem věděla samozřejmě už předtím, ale nedodržovala jsem to. U nás se sice nikdy nejedlo úplně nezdravě, ale všeho jsme jedli hrozně moc. Teď si dáváme menší porce, jíme zeleninu, drůbeží maso… Moje rodina nemá moc ráda ryby, ale už si je občas také dáváme.

Určitě vás čekala ještě jedna příjemná věc: obměna šatníku?

Dala jsem pryč všechny věci, co jsou mi velké, a nejdříve jsem vytáhla starší oblečení, které mi už nebylo, ale nevyhodila jsem ho. Vrátila jsem se do původní podoby a teď obleču všechno. Samozřejmě plánuji nákup nových, menších velikostí.

Chodíte ještě do pobočky Cambridge Diet?

Chodím tam na kontroly a jsem ráda, že až do listopadu nade mnou budou držet ochrannou ruku. Mám totiž ze sebe trochu strach. Zhubnout bylo snadné, teď musím ideální váhu udržet.

cw

Chcete se dozvědět více? Podívejte se na www.cambridge-diet.cz