Propijte se ke zdraví

Zdraví 21. května 2014

Není snad člověka, který by se nesetkal s pojmem „pitný režim“. Zdůrazňují ho lékaři, výživoví poradci, trenéři... A mají pravdu, správný pitný režim je pro tělo hodně důležitý. A to nejen pro dospělé, ale i pro malé děti. Přesto podle posledních průzkumů pije většina dětí ve věku 5 – 10 let nárazově a nerovnoměrně. Teenageři zase pijí hodně limonád.

Alespoň jednou týdně pije slazené limonády či kolové nápoje přes 50 % dětí, z nich si je 8 % dopřává denně a 11 % těchto nápojů vypijí teenageři ve věku 11 – 17 let.

děti
zdroj: Thinkstockphotos.com

Kolik tekutin by mělo dítě dostat?

  • Miminka do tří měsíců by měla vypít zhruba 80 až 100 mililitrů tekutin na kilo své váhy denně.
  • U tříměsíčních dětí by to pak mělo být 140 až 160 mililitrů na kilo a den.
  • V devíti měsících 125 až 145 mililitrů na kilo a den.
  • Roční děti by za den měly vypít celkem 1,15 litru tekutin a dvouleté pak 1,35 litru denně.
  • Ve čtyřech letech by dítě mělo vypít minimálně 1,6 litru tekutin za den a šestileté dítě 1,8 litru.

Takže i když do nich dostanete zdravý oběd, když ho zapijí půllitrem koly (v níž může být až 40 kostek cukru), porostou víc do šířky než do výšky. Nadměrná hmotnost přitom s sebou nese množství zdravotních rizik, jako jsou onemocnění kloubů, skolióza, nepravidelná menstruace, poruchy fungování pohlavních orgánů, srdečně cévní onemocnění, diabetes apod.

Navíc v dnešní době se rozhodně lépe žije člověku, který je štíhlý a dobře vypadá. A u dětí to platí dvojnásob. Ty pro „prostorově výraznější“ vrstevníky nemají moc pochopení, a tak se ke zdravotním problémům mohou přidat šikana, posměšky a podobně. To může mít pro psychický stav dítěte vážné následky, které ho ovlivní i v dospělosti.

Co tedy dětem dávat pít? Kvalitní čistou vodu, neslazené ovocné a bylinkové čaje a čas od času 100% džus. Naučte je pít vodu už od miminka. Zvolte kvalitní kojeneckou vodu, která musí splňovat přísná kritéria. Do pitného režimu starších dětí zahrňte minerální vody, pokud nezvolíte ty silně mineralizované, nijak jim to neublíží a doplní potřebné látky.

Pokud chcete dítěti dodat vitaminy prostřednictvím džusu, nařeďte ho vodou alespoň 1:1. Dítěti neublíží ani neslazené ovocné a bylinkové čaje. A pozor - u dětí je zrádné, že často včas nedostanou pocit žízně, a i proto málo pijí. Takže je musíte ohlídat sami.