VIDEO: Víte, které tuky nám škodí a které prospívají?

Zdraví 2. června 2014

Tuky jsou součástí všech našich buněk, patří mezi základní živiny, bez kterých se lidské tělo neobejde. Pokud nebudeme mít dostatečný přísun tuků, hazardujeme se zdravím – především u vývoje dětí do 3 let, kdy se intenzivně vyvíjí nervový systém. Naopak nadměrná konzumace způsobuje problémy s obezitou a s ní spojených onemocnění (kardiovaskulární choroby, cukrovka a podobně). Mnoho lidí stále neví, které z tuků opravdu prospívají a které škodí.

„Rostlinné tuky jsou sice zdravější, ale ani ty nemůžeme konzumovat v neomezeném množství. Důležité je vybírat hlavně tuky kvalitní a sledovat zastoupení jednotlivých mastných kyselin,“ říká dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Jaký olej vybrat?

Při výběru olejů lidé stále dělají chyby. „Nejčastěji Češi kupují slunečnicový olej, protože ho považují za nejzdravější. To ale není pravda,“ upozorňuje dietoložka. Je sice výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin, ale mezi těmi převažují omega-6 kyseliny.

olej

Pozor na energetickou hodnotu.

foto:

Na co si dát při výběru pozor?

Když nakupujete tuky, sledujte obsah nasycených a trans nenasycených mastných kyselin. „Při výběru upřednostňujte rostlinné tuky, ale nezapomínejte, že lžíce oleje má stejnou energetickou hodnotu jako lžíce sádla,“ upozorňuje Hlavatá.

„Omega-6 nenasycené mastné kyseliny v nadbytku působí prozánětlivě, podporují srážení krve a způsobují i kontrakce svaloviny cév, čímž celkově mohou přispívat ke vzniku nemocí srdce a cév, včetně zánětů. Proto bychom měli slunečnicový olej střídat i s jinými oleji,“ vysvětluje Hlavatá.

Raději sáhněte po řepkovém či olivovém oleji. Řepkový a olivový olej obsahují především mononenasycené mastné kyseliny, které se v podstatě chovají neutrálně. Jejich výhodou je také vyšší tepelná stabilita, takže se pro tepelnou úpravu hodí lépe než olej slunečnicový.

olej

Řepkový olej spolu s olivovým je ideální.

foto:

Jak je to s margaríny?

„Není snad potraviny, o které by kolovalo tolik mýtů, jako o margarínech. Je to však škoda, protože mohou být velmi kvalitní,“ říká Hlavatá. Jedním z mýtů, který je o margarínech velice rozšířen, je ten, že obsahují vysoké množství trans nenasycených mastných kyselin.

„V současné době se ale margaríny vyrábějí z kvalitních rostlinných tuků a olejů pouze mechanickými postupy. Před patnácti, dvaceti lety skutečně margaríny obsahovaly velké množství trans nenasycených mastných kyselin. V současné době se ale při výrobě margarínů používají zcela nové technologie, při kterých trans nenasycené mastné kyseliny nevznikají,“ vysvětluje profesorka Jana Dostálová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Nechte si ve videu od Karolíny Hlavaté vysvětlit, jak při výběru tuků postupovat: