VIDEO: Bez pravidelného pohybu se ručička váhy prostě nepohne

Zdraví 3. června 2014

Pokud jste se rozhodli žít zdravě, bez pravidelného pohybu se neobejdete. Cvičení totiž ovlivňuje nejen naši hmotnost, ale také zdraví.

„Věděli jste, že když chcete zhubnout, tak strava tvoří pouze třetinu vašeho úspěchu? Zbytek je pohyb a dostatek relaxace,“ říká Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju. Pravidelnou sportovní aktivitou předcházíte riziku obezity a snižujete riziko onemocnění, jako jsou vysoký krevní tlak nebo cukrovka.

Posilujte postupně

Začít s pravidelným pohybem můžete kdykoli. Je však důležité dodržovat základní pravidla. Velmi často se stává, že po letech bez sportování to lidé s posilovnou přehánějí, zničí se během pár návštěv a pak další měsíce nic nedělají.

„Každý, kdo chce začít cvičit, musí nejprve posílit tělesné jádro. Tedy břišní svaly, hluboké břišní svaly, svaly pánevního dna, dýchací svaly a svaly kolem páteře. Poté už může přejít k posilování na strojích, které pomáhá nabrat tělesnou svalovou hmotu,“ radí osobní trenérka Dita Šípková.

cvik

S posilováním začněte postupně.

foto:

Pro získání kondice jsou dobrá například spinningová kola, a když chcete zhubnout, volte kardio stroje (běžecký pás, rotoped) nebo pohyb venku.

„Pohyb venku splní nejen to, co od něj očekáváte, ale navíc má určitou nadstavbu. Zvýší se vám produkce hormonů dobré nálady. Nejzákladnějším pohybem, který nás udrží v dobré kondici, je chůze. Pro udržení dobrého zdravotního stavu stačí, když nachodíte 10 000 kroků denně,“ dodává Havlíček.