Dávejte si pozor na žíly!

Zdraví 2. října 2014

Chronická žilní onemocnění, která postihují dolní končetiny a oblast konečníku, a která mohou vyústit až v poškození žilní stěny a způsobit vážné onemocnění žilního systému, postihují až 70 % populace! Znáte je?

V některých případech se může jednat „pouze“ o kosmetickou vadu, v jiných, pokud nejsou včas a správně léčena, mohou způsobit závažné zdravotní komplikace. Podívejte se, jaké žilní obtíže mají lidé nejčastěji.

KŘEČOVÉ ŽÍLY

Neboli varixy jsou způsobeny narušením zpětného transportu krve k srdci, následkem čehož dochází k otokům a k nedostatečné výživě tkáně. Projevují se otoky, bolestí a mravenčením v postižené končetině. Na vzniku křečových žil se podílí genetika, věk, ženské hormony a těhotenství. Nejlepší prevencí je pohyb, udržení si zdravé váhy a sprchování nohou studenou vodou.

BÉRCOVÉ VŘEDY

Onemocnění, kterým trpí asi 4 % lidí nad 65 let, vzniká v důsledku ztráty nebo rozpadu kožní tkáně. Pokožka se stává náchylnější k infekcím a hůř se hojí i po drobných oděrkách či otlacích. Léčba bércových vředů spočívá jednak v samotném ošetřování rány a odlehčování nemocné končetiny, jednak v odstranění příčin, které nemoc vyvolaly, což může být např. cukrovka, hypertenze či obezita.

HEMOROIDY

Je velmi nepříjemné onemocnění v oblasti řitního otvoru, které provází svědění, pálení a bolest. Na žilkách konečníku vznikají malé uzlíky, které se postupně zvětšují a v pokročilejší fázi praskají, vlivem čehož dochází k slabému krvácení během vyprazdňování. Předcházet hemoroidům lze konzumováním potravin s velkým podílem vlákniny, dostatečným příjmem tekutin, správnou hygienou a pohybem.

žíly

Na hemeroidy platí pohyb a správná strava.

foto: