Dovolená úplně v pohodě: Vyzrajte na obvyklé problémy

Zdraví 10. července 2014

Ještě předtím než vyrazíte na svou vysněnou letní dovolenou, připomeňte si nástrahy, které vás během pobytu u moře, v přírodě nebo na horách mohou potkat.

Válenda u moře

Sluníčko, mořský vzduch, opalování. To jsou přesně ty věci, kvůli kterým si lidé vybírají pobytové zájezdy u moře. Vysoké teploty však představují pro pokožku enormní zátěž. Ochrana krémy s vysokými UV faktory je samozřejmostí, zapomínat byste však neměli ani na dostatečný příjem tekutin a omega-3 mastných kyselin.

Jejich nejlepším zdrojem jsou právě mořské ryby. Pokud je ale nemusíte, sáhněte po vhodných doplňcích stravy. A na co dalšího si dát u moře pozor?

Spáleniny

Kdo se pořádně maže, ten se vesele opaluje a nic mu nehrozí. Jestliže své natírání krémy s vysokými ochrannými faktory flákáte, musíte počítat s tím, že si po celodenním slunění přivodíte spáleniny.

Ty ošetříte vychlazeným bílým jogurtem či tvarohem nebo ovesnou koupelí. Hrst jemně mletých ovesných vloček zalijte 1,5 litrem vroucí vody a nechte 30 minut odstát. Poté přeceďte a přilijte do vlažné vody ve vaně.

flamigel

  • Na spáleniny od sluníčka vám pomůže i chladivý Flamigel. Nejen že zajistí, aby se vám do případných ranek nedostala infekce, ale zajistí i rychlejší hojení spálenin, a to až o 40 %!

Ježci, hvězdice a podobná "havěť"

Pokud jste někdy šlápli na mořského ježka, jistě víte, jak jsou jeho bodliny zapíchnuté v chodidle bolestivé. Bodlinu je zapotřebí co nejdříve vyjmout, nejlépe pinzetou, a poraněné místo potírat octovým roztokem (poměr vody a octa je 1:1).

Úžeh

Stejně jako sluneční úpal představuje podráždění mozku přímým slunečním zářením.

Následkem toho dochází k bolestem hlavy, nevolnostem, křečím, ztuhlosti šíje, někdy i ztrátě vědomí. Vždy když se půjdete slunit, nezapomeňte na pokrývku hlavy, dostatek tekutin a pravidelné ochlazování.

dovolená

Klobouk vás ochrání před úžehem a ještě vám bude slušet!

foto:

Romantika ve stanu

Kempování v přírodě dávají přednost zejména dobrodruzi. Noci pod širákem mají zcela jistě něco do sebe – můžete pozorovat hvězdy, jste volní, připadáte si jako trosečníci. Jenže jak známo, v lese nejste nikdy sami. Společnost vám však nedělají pouze roztomilé veverky, sovy nebo ptáčkové, ale i tito trapiči:

Klíšťata

Malý po krvi běsnící roztoč je noční můrou všech táborníků a milovníků přírody. Ať se snažíte jakkoli, většinou si domů vždycky alespoň jednoho odnesete. Co s tím? Vždy než vyrazíte do lesa, postříkejte sebe i svůj oděv repelentem Predator (cena 113 Kč), který účinkuje po dobu až 5 hodin.

Hmyz

Komáři a jejich otravné „bzzz“ jsou na zabití, jenže zabít je není jen tak – většinou jsou rychlejší než vaše ruka a uletí. Předtím vás však zaručeně poštípou a vy se div neuškrábete. První pomocí na štípance je cibule nebo citron rozkrojený napůl nebo kostka ledu, která podrážděné místo ochladí a zklidní.

Alergie

Zarudlý nos, neustálé kýchání, svědící králičí oči – to je jen malá hrstka potíží, které pylové alergie způsobují. Po ruce proto vždy mějte nosní sprej Physiomer, který přináší rychlou a účinnou pomoc při akutní i alergické rýmě (20ml balení za 150 Kč.)

dovolená

Pokud jedete stanovat, s přítomností hmyzu musíte počítat.

foto:

Něco pro sportovce

Nicnedělání a věčné povalování na pláži není nic pro sportovní povahy – ty dávají zelenou pobytu na horách. Ve vysokohorských polohách si sice mohou být jistí, že nepotkají ani žraloka, ani mořského ježka, zato na ně čekají jiné nástrahy:

Namožené svaly

Pokud jste během roku sportu dvakrát nedali, není se co divit, že se druhý den po třicetikilometrové vyjížďce nemůžete skoro hnout. Co s tím? Úlevu namoženým svalům a kloubům poskytne rozmarýnový masážní olej nebo gel Inflamalgin (50 g stojí 99 Kč), který potlačuje bolest a brání rozvoji zánětu.

Otlaky

Rozhodnete-li se provozovat vysokohorskou turistiku, investujte do kvalitních trekových bot. Oproti obyčejným teniskám jsou sice dražší, na druhou stranu jsou ale pohodlné, pevné, voděodolné a mají tepelně izolační vlastnosti. Nohy tak budete mít pěkně v suchu a bez puchýřů.

S výběrem toho správného typu vám pomohou prodejci ve sportovních obchodech – zajímat je bude pouze délka a náročnost terénu, na který se chystáte.

Odřeniny

Lezení po skalách, cyklistické výlety, projížďky na in-linech, ale i obyčejná turistika se často neobejdou bez různých odřenin či pohmožděnin. Stačí chvilka nepozornosti a krvácející rána na koleni nebo předloktí se objeví, ani nevíte jak.

Ochladit a ošetřit postižené místo pomůže například Akutol Plantagel Home, který obsahuje rostlinné extrakty, D-Panthenol a vitamin E (50 ml za 520 Kč).

dovolená

Na hory potřebujete hlavné kvalitní obuv a výbavu.

foto: