Jak na dlouhověkost? Pohádkový elixír si začněte míchat už teď

Zdraví 3. června 2019

Možná to zní trochu pohádkově, ale elixír dlouhověkosti opravdu existuje. Není to žádný čarodějný nápoj. Namíchat si ho můžeme každá sama a má podobu spousty maličkostí, které postupně změní náš život.

Důležité je ale začít tuto medicínu užívat včas! Když se rozjíždí choroba, nikdo nepochybuje, že léčba musí přijít okamžitě. Výhodu má ten, kdo si připustí diagnózu a postaví se k ní čelem. Stejné to je se stářím.

Pokud toto slovo tabuizujeme, těžko si přiznáme základní pravdu, která je jasná každému, kdo se jen trochu vyzná ve fyziologii – totiž že od čtyřicítky začínáme stárnout. Stárnutí není žádná hrůza, je to prostě fakt. Když si ho uvědomíme včas, s velkou úspěšností můžeme nasadit všechny páky pro to, abychom stárly po maličkých, nejnutnějších krůčcích a hlavně, abychom byly stále svěží a zdravé – prostě jako za mlada.

CHOĎTE NA PREVENTIVNÍ PROHLÍDKY

Subjektivní pocit zdraví ještě neznamená, že je v organismu vše v pořádku. Například vyšší hladiny tuků nebo cukrů v krvi nijak nebolí a dlouho se neprojevují žádnými příznaky.

Zdravotních problémů, jež mohou zůstat dlouho skryty, existuje hodně včetně těch závažných onkologických. Proto není od věci využít jednou za dva roky preventivní prohlídku u svého praktického lékaře a jednou ročně prevenci u gynekologa a u stomatologa. Uhradí vám je zdravotní pojišťovna.

  • Zdraví je na prvním místě, proto nepodceňujte důležitost pravidelných komplexních prohlídek. Jedině tak budete mít jistotu, že je vše v pořádku.

ZPEVNĚTE SVÉ KOSTI

Řídnutí kostí neboli osteoporóza je strašák, který obchází všechny civilizované národy. U žen mohou kosti ztrácet svou hmotu při nedostatku pohybu, při špatné stravě nebo po menopauze kvůli hormonálním změnám.

Je to logická reakce organismu. Kost má velice rychlý metabolismus a přestavuje se tak, jak tělo potřebuje. Když se nepohybujeme a kosti nezatěžujeme, nedáváme žádný signál pro jejich zpevnění. Proč by měl organismus udržovat silné kosti, jestliže k tomu není důvod?

  • Hýbejte se intenzivně alespoň třicet minut dvakrát týdně a ohlídejte si obsah vápníku.

HLÍDEJTE SI OČI

Bez auta si už mnohdy nedokážeme představit své fungování. Při řízení je potřebný ostrý zrak, který se ale mnohým z nás s přibývajícím věkem zhoršuje. Podle zákona je každý řidič neprofesionál povinný absolvovat lékařskou prohlídku nejdříve šest měsíců před dovršením 65. a 68. roku věku, nejpozději v den těchto narozenin. Od 68 let jsou povinné lékařské prohlídky každé dva roky.

Nejen vyšším věkem, ale i různými nemocemi změněná sítnice může způsobit výrazné omezení zornému poli. Pokud trpíte poruchou zraku, stává se z usednutí za volant velmi hazardní kousek.

  • Po čtyřicítce choďte k očaři.

MÍRNĚTE NÁSLEDKY SEZENÍ

Spočívá vaše práce, stejně jako moje, převážně v sezení u počítače a telefonu? Záda pak asi zrovna nevrní blahem. Bolestivost páteře v ordinaci hlásí většina pacientů. Mnozí vůbec netuší, že by se měli zabývat ergonomií pracovního místa, tedy tím, jak a na čem sedí, jaké dělají pohyby, kde mají počítač, jak hledí na obrazovku a podobně. Výsledkem je ztuhlé svalstvo a z toho plynoucí omezená pohyblivost, která k mladistvému pocitu rozhodně nepřispívá.

  • Naučte se protahovací cviky, kterými během dne opakovaně ulevíte nejvíce namáhané krční páteři a pažím. Záda jako celek zachrání jedině jejich zpevnění. Choďte do fitness a posilujte s osobním trenérem.

NEVĚŘTE SLADKÝM SLIBŮM

Pokud vám někdo bude tvrdit, že čokoláda je ta správná medicína na vaše pošramocené nervy nebo že život je těžký, a proto si ho člověk musí osladit, nevěřte mu. Dortíky, zmrzlinky a bonboniéry vůbec nejsou pro život nepostradatelné.

Naopak si tělo kvůli nadměrnému přísunu cukrů dost zoufá a leckdy to vede k poruše některého orgánu a k nemoci. Kila navíc s přibývajícím věkem by nás možná netrápila, kdybychom se neodměňovaly návštěvami cukráren.

DEJTE JÍDELNÍČKU ŘÁD

Umělé osvětlení nám úplně převrátilo život. Chodíme pozdě spát a ráno se do poslední chvíle nechce vstávat. Pak nastane ranní trysk a jen málokdy je v něm prostor pro snídani. V lepším případě snídáme v práci, ale to už není snídaně, nýbrž svačina.

Tělo si hladové ráno zapamatuje a po zbytek dne pečlivě ukládá co nejvíc z dalšího přijatého jídla. Absence snídaně tak vede k tloustnutí i k únavě, protože bez ranní energie mozek nefunguje.