Před dovolenou nezapomeňte na jednu důležitou věc: Očkování

Zdraví 30. června 2017

Pokud se chystáte do běžných turistických destinací, týkat se vás to nebude. Ovšem míříte-li za zážitky do exotických dálav, je leckdy dobré si bezbolestnou dovolenou předem naočkovat. A to doslova.

Pro některé cesty je očkování proti konkrétním chorobám sice jenom doporučené, přesto byste ho neměli podceňovat.

Jiná očkování jsou ale povinná a v některých zemích je vyžadují pro dlouhodobější pobyt.

Druhy očkování

  • Žlutá zimnice (doporučená): subsaharská Afrika, Jižní Amerika
  • Meningokokové infekce (doporučená): subsaharská Afrika
  • Virová hepatitida A a B (doporučená): celá Asie, Afrika a Jižní a Latinská Amerika, východní Evropa
  • Břišní tyfus (doporučená): tropy Asie, Afriky a Jižní Ameriky
  • Cholera (doporučená): Indie, tropy Afriky, jihovýchodní Asie, Haiti
  • Vzteklina (doporučená): Asie, Afrika, Latinská Amerika, jihovýchodní Evropa
  • Japonská encefalitida (doporučená): jihovýchodní Asie a Indie
  • Tetanus (pravidelná): USA, Kuvajt pro dlouhodobý nebo trvalý pobyt
  • Poliomyelitida (pravidelná): západní Afrika, Indický subkontinent, Střední Asie

„Očkování při cestách do exotických zemí velmi doporučuji i přesto, že nejsou většinou hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Investovat do snížení rizika onemocnění se určitě vyplatí a ušetří vám mnoho strastí při onemocnění a i finančních prostředků spojených s budoucí léčbou,“ říká Tom Philipp, náměstek pro zdravotní pojištění Ministerstva zdravotnictví ČR a dříve náměstek pro léčebnou péči v Thomayerově nemocnici.

POZOR NA ČAS

Pokud se pro očkování rozhodnete, mějte na paměti, že na některá z nich musíte myslet třeba i několik měsíců před odjezdem. Nicméně stačí jen navštívit některé z očkovacích středisek zdravotních ústavů nebo očkovacích center, kde vám podle destinace, do níž směřujete, poskytnou nejen vhodné očkování, ale i komplexní poradenství.

Pamatujte také na to, že očkování, které třeba před rokem nebylo nutné, může být nyní aktuální. „Očkování se při cestách do zahraničí provádí podle doporučení Světové zdravotnické organizace a s přihlédnutím k aktuální epidemiologické situaci v dané destinaci,“ potvrzuje Tom Philipp.

CO JEŠTĚ DODRŽOVAT

Zdravotní problémy si ovšem lehce můžete přivodit i v zemích, pro které není žádné očkování potřeba. A nespoléhejte se na to, že vás ze všeho „vyseká“ několik hltů šedesátiprocentní slivovice denně (i když zcela od věci tenhle „recept“ není...).

Snažte se proto dodržovat pár jednoduchých pravidel, která je ostatně vhodné nezapomínat ani doma. Dávejte přednost konzumaci řádně tepelně upravených jídel a potraviny, které se tepelně neupravují, snězte hned po zakoupení, nebo je alespoň umístěte do ledničky. Pokud si v cizině sami vaříte, mějte oddělené plochy a pomůcky pro manipulaci s tepelně neopracovanými surovinami a finálním pokrmem.

Samozřejmostí by mělo být nepoužívat vodu z neznámých zdrojů a i zeleninu a ovoce, které se neloupe, před konzumací důkladně umýt pitnou vodou.