Aby byl váš dech svěží...

Zdraví 10. 11. 2016
Témata

dech pusa

Nevábný odér linoucí se z úst je delikátním problémem, o kterém se nahlas moc nemluví. Přesto, dlouhodobý a častý zápach z pusy, odborně nazývaný halitóza, může signalizovat řadu vážnějších onemocnění než jen bakterie v ústech vzniklé ze zbytků potravy a špatného čistění zubů. Může být příznakem zánětů trávicího systému či potíží s játry nebo ledvinami. Ale nepropadejte panice, halitóza má většinou méně závažné důvody, se kterými si jistě snadno poradíte. Jaké?

zápach z úst
foto:

1. HLAD

Pokud dlouho nejíte a po ránu si nedopřejete alespoň malou a rychlou snídani, zaděláváte si na problém. Žvýkání stimuluje činnost slinných žláz, což vede k větší produkci slin, které jsou základní prevencí nepříjemného dechu.

Absence snídaně či dlouhodobé držení přísných diet, kdy tělo okrádáte o sacharidy, jejichž nedostatek v metabolickém procesu pak organismus kompenzuje vytvářením takzvaných ketonových tělísek, která mimo jiné při vydechování zapáchají po acetonu, vede k sušším ústům, a ta jsou ideálním prostředím pro přemnožení bakterií.