Goodbye křečovým žílám: Pošlete je k doktorovi

Zdraví 27. března 2020

Jak to ty modelky a herečky dělají, že ani jedna nemá křečové žíly? Jestli vás tahle otázka taky napadla, vězte, že odpověď má dvě části. Buď jim rodiče dali do vínku perfektní genetiku, nebo se jim o nohy stará doktor. O ty vaše by měl proto taky.

Kdyby šlo jen o to, že jsou „křečáky“ věc nevzhledná, tak si můžete vzít dlouhé kalhoty a je hotovo. Jenže tak jednoduché to není. „Křečové žíly jsou bohužel především zdravotní problém,“ varuje primář Ota Schütz. „Postupně se totiž mění mechanismus proudění krve, zvyšuje se tlak na žilní stěny, žíly se rozšiřují a následně se projeví i špatná domykavost jejich chlopní. Nohy těžknou a bolí, mohou pálit, brnět, případně je kroutí křeče. Začnou otékat kotníky. Na oslabené žilní stěně se vytvoří výdutě, které jsou vidět i pod kůží. Neléčené křečové žíly hyzdí nohy, hrozí i zánětem, vznikem sraženin krve s rizikem embolie nebo se mohou rozvinout do bércového vředu, chronické žilní nedostatečnosti či onemocnění lymfatického systému.“

Nebojte se číst dál, teď už to bude hlavně o tom, co můžete udělat, aby vás tyhle hrůzy nepostihly. Protože udělat můžete hodně. Nejdřív si ale přečtěte, proč vlastně tenhle problém vzniká. „Aby se krev z nohou odvedla zpět k srdci, musí překonat gravitaci, v tom jí pomáhá uspořádání hlubokých žil nohou a pak také celá řada podpůrných mechanismů v podobě umístění žil do svalů,“ vysvětluje lékař.

„Při stahu svalu dochází i k tlaku na žíly, což pomáhá vytlačovat krev nahoru k srdci. Aby nedocházelo ke zpětnému průtoku, jsou tyto žíly vybaveny chlopněmi. Jenže pokud dojde k oslabení pevnosti žilní stěny, zvyšující se tlak žílu rozšiřuje a chlopně nedomykají. Krev se hromadí, dochází k přetlaku, žíla se natahuje a nakonec získává typický vinutý průběh.“

CO ČEKAT U DOKTORA

Slíbila jsem vám už jen dobré zprávy, ale jednu špatnou přece jen mám. Samo se to nespraví, pokud máte k této nemoci dědičné dispozice a dodáváte jí sílu špatným životním stylem. Se zákrokem by se nemělo dlouho váhat.

„Křečové žíly jsou obvykle patrné na první pohled. Prozradí je prosvítající, modré, až fialové rozšířené vinuté žíly, o průměru dva a více milimetrů. Lidé si přitom nejčastěji stěžují na pocit napětí a tíže v nohách, nejhorší to bývá před menstruací a v letních parnech,“ říká doktor Schütz. Čím dříve se začne problém řešit, tím méně náročná, rychlejší a příjemnější bude léčba.

Co vás čeká, když se dokopete k lékaři? Hlavní je určit správnou diagnózu. „Během první konzultace zjistíme celkový zdravotní stav. Podrobně vyšetříme cévní systém nohou klinicky a barevným duplexním ultrazvukem. Ten odhalí v žilách všechny odchylky od normy, a tak můžeme připravit zákrok doslova na míru pacienta. Vyšetření zabere tak dvacet minut a vůbec nebolí.

Po něm pak doporučíme léčebný postup, který vždy spojuje konzervativní a radikální léčbu. Radikální metody si přitom nekonkurují, ale v kombinaci přinášejí nejlepší výsledky,“ popisuje primář. S léčbou se začíná vždy od největších křečových žil k těm nejmenším, na jeho klinice, založené už v roce 1994, přitom léčí ambulantně, v rámci takzvané jednodenní chirurgie. „Věřím, že to je pro pacienta nejlepší,“ vysvětluje doktor Schütz.

A jak se postupuje v konkrétních případech?

Vynětí žíly

Klasická operace s odstraněním celé hlavní povrchní žíly a varixů není vhodná pro všechny, ale v některých případech může přinést perfektní výsledek a navíc je celá hrazená pojišťovnou.

Největší žíly

Léčí se operací na základě cévně chirurgických pravidel. Díky vyšetření ultrazvukem se operují cíleně jenom nemocné žíly malinkými milimetrovými řezy, zdravých žil se lékař nedotkne.

Velké žíly

Kromě operace se využívá i katetrizační metody laserové EVLT nebo radiofrekvenční Closure Fast metody - vždy dojde k tepelnému poškození cévy, která se pak vstřebá. Při katetrizaci se vpichem zavede laserová sonda nebo radiofrekvenční katetr do nefunkční hlavní žíly, zbylé varixy (křečové žíly) se pak mohou operovat nebo sklerotizovat nebo se nechají v těle, aby se postupně zmenšovaly.

Malé žíly

Na povrchu se odstraňují z jednotlivých vpichů, až mikrořezů.

JAK ZAMÉST S METLIČKAMI

Nemáte křečáky, ale otravují vás „metličky“? Tyhle malinké křečové žíly se jmenují mikrovarixy a problém s nimi má každá druhá žena. Upozorňují na to, že žilní stěny ztrácejí elasticitu a začínají být náchylnější ke vzniku větších křečových žil a žilní nedostatečnosti. Najdete je nejčastěji na vnější straně stehen a bérců v podobě menších žilek o průměru 1 až 1,5 milimetru či drobných pavučinek. Zbavit se jich můžete několika způsoby.

„V případě sklerotizace se do metliček vstříkne jehličkou roztok, kterým se zničí vnitřní žilní výstelka. Při současné kompresi přestane v žilce proudit krev, cévní stěny se slepí a do šesti týdnů se žilky samy vstřebají,“ vysvětluje doktor Schütz.

Zbavit se metliček můžete i pomocí barvivových laserů, jejichž paprsky se dokážou dostat až do cévy, aniž by porušily kůži, což je vhodnější pro ty nejmenší žilky, až pavoučí sítě. I když je tato metoda nákladnější, má dobré výsledky u těch nejmenších metlic, a proto se často kombinuje se sklerotizací. Tak co, přesvědčili jsme vás, že problémy mají řešení?