7 jídel, co vám pomohou zvládnout menopauzu (fakt to funguje!)

Zdraví 1. 4. 2017

Kolem padesátky hladina ženských pohlavních hormonů klesá, což způsobuje celou řadu změn v našem těle, ale i v naší psychice. Počínaje nadměrným pocením, úzkostí či náhlými výkyvy nálad přes bolest a citlivost intimních partií, konče nespavostí, srdeční arytmií či řídnutím kostí. Tomu se lze nicméně úspěšně bránit. A stačí k tomu relativně málo: zdravě jíst. Pro začátek vyškrtněte ze svého jídelníčku tučná, kořeněná a příliš slaná jídla, sladkosti, kofein a alkohol a nahraďte je zdravými potravinami, obsahujícími látky, které vaše tělo i mysl po čtyřicítce nutně potřebuje. Jsou to tyhle:

proti přechodu
zdroj: Thinkstockphotos.com

5. VODA

Pitný režim je důležitý během celého života, v období menopauzy si však dostatečný přísun tekutin obzvlášť ohlídejte. Pokud se vám nechce pít jen obyčejnou vodu, denní příjem tekutin můžete doplňovat čerstvými ovocnými nebo zeleninovými šťávami, zeleninovými polévkami či drůbežím vývarem.

Nebo můžete jíst potraviny s vysokým podílem vody, což jsou například melouny, salátové okurky, ananas, rajčata, jahody nebo citrusy.