7 jídel, co vám pomohou zvládnout menopauzu (fakt to funguje!)

Zdraví 1. 4. 2017

Kolem padesátky hladina ženských pohlavních hormonů klesá, což způsobuje celou řadu změn v našem těle, ale i v naší psychice. Počínaje nadměrným pocením, úzkostí či náhlými výkyvy nálad přes bolest a citlivost intimních partií, konče nespavostí, srdeční arytmií či řídnutím kostí. Tomu se lze nicméně úspěšně bránit. A stačí k tomu relativně málo: zdravě jíst. Pro začátek vyškrtněte ze svého jídelníčku tučná, kořeněná a příliš slaná jídla, sladkosti, kofein a alkohol a nahraďte je zdravými potravinami, obsahujícími látky, které vaše tělo i mysl po čtyřicítce nutně potřebuje. Jsou to tyhle:

proti přechodu
zdroj: Thinkstockphotos.com

6. ZAKYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY

Obyčejné kravské mléko je sice zdrojem vápníku, na druhou stranu ale způsobuje návaly horka. Vyměňte ho za sójové, kozí, nebo ještě lépe zakysané.

Co se sýrů týká, určitě je jezte (jsou dobré pro kosti a svaly), pozor si však dávejte na tučné, smetanové a zrající sýry (např. gouda, gorgonzola, ementál nebo plísňové sýry), které zvyšují hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi. Naopak velmi žádoucí jsou sýry typu cottage, žervé, ricotta, nízkotučný eidam nebo olomoucké tvarůžky.