Opravdu víte, jaké problémy způsobuje sedavý styl života?

Zdraví 12. 9. 2014

Řekněme si to upřímně, coby národ zrovna moc aktivní nejsme. V práci, při které zpravidla celý den sedíme, si odbudeme svoji osmihodinovku. A místo toho, abychom pak zamířili rozhýbat se trochu, míříme rovnou domů. Není se proto čemu divit, že si čím dál častěji stěžujeme na bolesti kloubů a páteře, nárůst váhy, problémy s dechem nebo větší náchylnost k infekcím. A jaké další zdravotní obtíže a nemoci si neaktivním, sedavým způsobem života můžeme „uhnat“?

2. HEMOROIDY

sedavý styl
zdroj: www.thinkstock.cz

Strava chudá na vlákninu, špatný pitný režim a věk nad čtyřicet. To vše společně v kombinaci se sedavým životním stylem vede ke vzniku nepříjemných a bolestivých uzlíků v oblasti řitního otvoru, odborně řečeno hemoroidů. Pokud je onemocnění zachyceno hned na začátku, lze jej poměrně snadno a rychle vyléčit, ovšem přeroste-li do takzvané chronické fáze, bývá už velmi obtížné se ho zbavit jinak než chirurgickou cestou.

Přitom prevence je více než jednoduchá, stačí dodržovat pár základních pravidel: sníst denně alespoň 25 gramů vlákniny, alespoň dvakrát týdně se věnovat nějaké pohybové aktivitě, hlídat si dostatečný příjem tekutin a po každé stolici si opláchnout konečník vlažnou vodou.