Pracujete v kanceláři? Dejte si pozor na 4 věci

Zdraví 12. 8. 2014

Doby, kdy většina lidí pracovala manuálně, jsou ty tam. Postupně nás spolykaly kanceláře. Jenže naše těla ani duše k tomu nejsou stvořeny. Nezdravý sedavý život nám nesvědčí, a tak jsme zjišťovali, jak se s jeho následky poprat. A co nám v případě práce v kanceláři hrozí?

1. DLOUHÉ SEZENÍ

kancelář
foto:

Tohle je klíčový problém. Lidské tělo není k sezení stavěno, natož k takovému, které zabere většinu dne. Americké studie prokázaly, že lidé, kteří tráví více času vsedě, mají vyšší riziko úmrtí než lidé aktivní. Když člověk sedí, zpomaluje se u něj činnost lymfatického systému i krevní oběh, omezuje se vyplavování důležitých enzymů do krve. Při sezení je pomalejší metabolismus a horší odbourávání tuků, které se proto ukládají v tepnách a v podkoží.

Největším problémem u lidí pracujících v kanceláři je takzvaný horní zkřížený syndrom: je pro něj typické nadměrné zakulacení zad v hrudní oblasti, takzvaná hyperkyfóza, dalším znakem jsou ramena celkově vysunutá dopředu. A asi nejtypičtější a na první pohled viditelné je předsunutí hlavy, nejčastěji ještě v záklonu, s klasicky vystrčenou bradou.

„Tento syndrom si budují lidé, kteří mají obecně málo pohybu, neustále hledí do počítače, jsou ve stresu anebo tráví spoustu času za volantem,“ dodává Dominik Špiláček, šéftrenér pražského Balance Clubu Brumlovka.

TIP PRO VÁS:

V práci si dělejte pravidelné přestávky, hýbejte se, a když už musíte sedět, srovnejte své tělo a sedněte si k počítači správně. Jak takový dobrý sed vypadá? * Chodidla jsou na šíři kyčlí, vodorovně postavená, ukazováčky směřují vpřed. * Kolena mírně pokrčená. * Kyčelní kloub je narovnaný – vytahujte se nahoru. * Pánev v neutrální pozici – nepodsazujte ani nevysazujte. * Záda mějte přirozeně zakřivená. * Ramena a lopatky roztahujte do stran a dolů, snažte se uvolnit horní část trapézů. * Hlavu naopak vytahujte z těla ven, v ose páteře, bradu lehce zasouvejte.