Pracujete v kanceláři? Dejte si pozor na 4 věci

Zdraví 12. 8. 2014

Doby, kdy většina lidí pracovala manuálně, jsou ty tam. Postupně nás spolykaly kanceláře. Jenže naše těla ani duše k tomu nejsou stvořeny. Nezdravý sedavý život nám nesvědčí, a tak jsme zjišťovali, jak se s jeho následky poprat. A co nám v případě práce v kanceláři hrozí?

3. HLAVA K PRASKNUTÍ

kancelář
foto:

Lidé v kancelářích si na bolesti hlavy stěžují co chvíli. Někdy za ně mohou problémy s krční páteří, které se dají napravit zdravým sezením, jindy jde o takzvané tenzní bolesti ze stresu.

„Tenzní bolesti vznikají následkem vědomého i nevědomého přetížení organismu u jedince, který má sklon takto reagovat. U jiných osob stres může způsobit vředovou chorobu, vysoký krevní tlak, srdeční infarkt a podobně,“ vypočítává lékař Jiří Klempíř z Neurologické kliniky pražské VFN a dodává: „Pokud jste unaveni, nevyspíte se, ráno nesnídáte, nejdete na oběd, v místnosti, v níž celý den sedíte, je dusno, přetopeno nebo zima, klesne vám glykemie, tedy hladina cukru v krvi, a začnou se do těla vyplavovat látky, které se uvolňují při stresu. Jejich vlivem se hůře koncentrujete, všechno vám trvá déle, což člověka deptá, a jste rázem v začarovaném kruhu,“ potvrzuje vznik bolesti Klempíř.

TIP PRO VÁS:

  • Pravidelně odpočívejte, čas od času si udělejte něčím radost a věnujte se svým zálibám.