Pracujete v kanceláři? Dejte si pozor na 4 věci

Zdraví 12. 8. 2014

Doby, kdy většina lidí pracovala manuálně, jsou ty tam. Postupně nás spolykaly kanceláře. Jenže naše těla ani duše k tomu nejsou stvořeny. Nezdravý sedavý život nám nesvědčí, a tak jsme zjišťovali, jak se s jeho následky poprat. A co nám v případě práce v kanceláři hrozí?

4. VYKROUCENÁ RUKA

kancelář
foto:

Otázka, který předmět mívají mnozí lidé během dne v ruce nejdéle, má jednoduchou odpověď: počítačovou myš. Chronické přetěžování zápěstí může vyústit v syndrom karpálního tunelu. Jde o útlak středního nervu v zápěstí, který pak způsobuje bolesti rukou.

„Pacienti s touto diagnózou se objevují v posledních letech v mé ambulanci opravdu častěji. Důvodů může být několik a patří sem i přímý útlak oblasti dlaňové strany zápěstí při práci s myší počítače nebo přetížení šíjového svalstva při nevhodném sedu v kanceláři,“ konstatuje ortoped František Picek z pražského ORP centra. Jelikož mají ženy oproti mužům zápěstí menší a tudíž i místo, kudy nerv prochází, je užší, je u nich riziko vzniku tohoto syndromu až dvakrát větší.

TIP PRO VÁS:

  • Dobře zvolená klávesnice s myší vám pomůže se s namáhaným zápěstím vypořádat. Nepatrné zakřivení klávesnice například zlepší pohyb prstů po klávesách. Měkká podpěra zápěstí zase uvolní tlak způsobený nepřirozeným úhlem, který ruka s klávesnicí svírá.