Pevné pánevní dno je základ dámského zdraví. Mrkněte se na cviky, co fungují

Zdraví 12. dubna 2017

Pravidelným posilováním svalů pánevního dna předejdete bolestem páteře i problémům s inkontinencí.

Problémy se samovolným únikem moči má více než polovina českých žen. Kamenem úrazu však je, že se mnohé z nich o svých potížích stydí mluvit a nesvěří se ani svému lékaři.

V počátečním stadiu pomohou cviky, které jsou fyzicky nenáročné a lze je praktikovat v pohodlí domova. V jakém věku bychom s nimi podle trenérky Olgy Jandové měly začít? „Mladým dívkám pomáhá cvičení k rozvoji dobrého sexuálního života a k lepšímu zdraví, ženy po porodu dostává zpět do formy a napravuje drobné anatomické odchylky vzniklé porodem a ženám po čtyřicítce a v období menopauzy pomáhá zpevnit střed těla a shodit přebytečné kilogramy.“ Lektorka Irena Finková z fitness centra pro ženy Contours dodává: „Protože svaly pánevního dna jsou oporou pro vnitřní orgány, mají vliv i na náš pohybový aparát. Jejich posílení vede k odstranění, nebo alespoň zmírnění problémů s páteří. Pokud chce žena dosáhnout dobrých výsledků, měla by začít cvičit co nejdříve a hlavně pravidelně.“ Kromě cviků, které jsme pro vás vybrali, zmírňuje obtíže i pilates, tzv. Kegelovy cviky a překvapivě Venušiny kuličky. Stahy půlek nemají na pánevní dno žádný efekt a zadržování močení spíše přispěje k zánětům močového měchýře.

AKTIVACE PÁNEVNÍHO DNA

Lehněte si na záda, nohy pokrčte a roznožte na šířku pánve a uvolněte svaly. S výdechem začněte velmi pomalu vtahovat pánevní svěrače (svaly kolem močové trubice, pochvy a konečníku) směrem do dutiny břišní. Napočítejte do pěti a uvolněte. Deset vteřin si odpočiňte a celý postup několikrát opakujte. Dejte pozor, abyste nezatínala svaly břicha a hýždí.

cvičení

Jste-li začátečnice, bude pro vás jednodušší použít velký míč – cvik se provádí stejně, jen s tím rozdílem, že si nohy opřete o míč (hýžďové svaly pak nemají tendenci se tolik zapojovat).

cvičení

JÍZDA NA KOLE

Lehněte si na záda, lokty opřete o podložku. Pravou nohu pokrčte co nejblíže k hrudníku a nataženou levou nohu zvedněte.

cvičení

S výdechem nohy vyměňte. Po celou dobu střídání končetin držte pánev podsazenou.

cvičení

ZKRACOVAČKY

Lehněte si na záda, nohy pokrčte a přitáhněte k hýždím, pánev držte podsazenou. Ruce dejte za hlavu, lokty mějte mírně sevřené. Ramena a lopatky nadzdvihněte od podložky a bradu přitáhněte ke krku.

cvičení

S dlouhým výdechem se postupně „sbalujte“ tak, aby se od podložky vzdálily všechny hrudní obratle. Společně s pohybem trupu zvedejte střídavě pokrčenou pravou a při dalším opakování levou nohu. Bedra držte pevně přitisknutá k podložce. V horní poloze setrvejte ve výdechu asi 2 vteřiny, poté se pomalu položte.

cvičení