Leze na vás únava? Tak tady máte 7 tipů, jak dobít baterky

Zdraví 3. 9. 2014
Témata

energie únava tipy

Chybí vám energie? Zjistěte proč a co s tím Ranní únavu zažene šálek kávy nebo čaje. Jenže na celý den to zdaleka nevystačí. A tak si dáte druhou, třetí dávku... Někde děláte chybu. Únavu mají na svědomí nejrůznější faktory - a některé pro vás možná budou překvapením. Stejně jako fakt, že s nimi můžete jednoduše zatočit sama.

1. Relaxujte

baterky
foto:

Možná jste až moc aktivní a vrháte se do všeho s přílišnou vervou. Žít pod permanentním tlakem může ovšem pro váš organismus znamenat problémy: ve vašem těle probíhají miliony chemických výbuchů, které zasahují i nervový systém a některé orgány, takže ty pak pracují intenzivněji. Tělo pod tlakem vyrábí mimo jiné ve zvýšené míře hormony kortizol a katecholamin - ty uvolňují cukry z jater, aby zajistily organismu dostatek pohonných hmot. Jenže třeba kortizol má za následek i sníženou schopnost paměti. Cokoli děláte, děláte pak s větší námahou.

Řešení: Krizovým situacím se nevyhnete, ale zkuste se naučit techniku hlubokého dýchání do břicha. To zvyšuje přísun kyslíku do krevního oběhu, snižuje krevní tlak a uvolňuje svaly.