Co signalizují nekvalitní nehty?

Zdraví 13. října 2016

Nehty na rukou o zdravotním stavu prozradí více, než byste si myslely. Zkontrolujte si je!

Aby naše nehty vypadaly k světu, snažíme se jejich neduhy skrýt všemi možnými způsoby. Lakujeme je barevnými laky, používáme speciální pilníky, které vybrušují povrch a dodávají mu lesk, zdobíme je nalepovátky, a když není zbytí, rozhodneme se pro aplikaci gelových nebo akrylových nehtů. Jednou začas bychom však tato zkrášovadla měly dát pryč a podívat se na konce prstů pěkně zblízka a důkladně. Jejich tvar, barva, povrch a pevnost říkají, čeho má organismus nedostatek, někdy odkazují i na nemoci a další zdravotní problém.

BÍLÉ SKVRNY

Jako děti jsme slýchávaly, že bílé skvrnky na nehtech jsou důsledkem nedostatku vitaminů a minerálů, zejména vápníku. Většinou je ale důvod jejich vzniku jiný.

„Bílé plošky na nehtech jsou velmi časté a ve většině případů vznikají mikrotraumaty nehtové ploténky při běžné práci,“ vysvětluje dermatoložka Jitka Chaloupecká. Příčinou mohou být také pohmožděniny nebo slabé údery do nehtového lůžka, hormonální změny či nadměrné hromadění kyseliny močové v těle.

LÁMAVÉ A TŘEPÍCÍ SE

Křehké nehty trápí většinu žen. Na vině není ani tak nedostatek minerálů, jako spíše každodenní umývání nádobí, máchání se v saponátech, mytí rukou v horké vodě nebo časté používání nekvalitních odlakovačů. Suché a štěpivé nehty mohou signalizovat také poruchu štítné žlázy. Trápí-li vás dlouhodobě, návštěvu na endokrinologii rozhodně neodkládejte.

RÝHY A PROHLUBNĚ

Podélné linie na nehtech poukazují na poruchu vstřebávání živin, špatné prokrvení a celkově oslabený organismus. Příčné rýhy bývají důsledkem špatné výživy, jednostranné diety a nedostatku minerálních látek. Prohlubně či hrbolky mohou být příznakem lupénky či zánětlivé artritidy. Lžičkovité nehty poukazují na nedostatek železa či potíže se srdcem.

nehty

Pozor, špatné nehty nejsou jen estetický problém.

foto:

ZABARVENÍ

Modravé zbarvení nehtů může upozorňovat na nedostatek kyslíku v organismu, plicní onemocnění a srdeční potíže. Jemná namodralost je projevem cukrovky. Bledé nehty jsou příznakem chudokrevnosti a podvýživy. Nejobvyklejší příčinou zažloutnutí nehtů bývá mykóza, zelené nehty jsou znakem bakteriální infekce, červené proužky či žilky varují před infekcí srdeční záklopky, přílišná červeň ukazuje na přebytek červených krvinek. Pokud se pod vaším nehtem objevil tmavý pruh, okamžitě vyhledejte lékaře, neboť může jít o příznak melanomu, jednoho z nejnebezpečnějších typů rakoviny kůže. *

3 tipy pro zdravé nehty

  • Hlídejte přísun minerálů: jezte potraviny bohaté na železo (jáhly, játra, dýňová semínka, luštěniny), vápník (mléčné výrobky, tofu, arašídy), zinek (plody moře, ořechy, vejce).
  • Hydratujte: nehty a kůžičku pravidelně ošetřujte olivovým olejem, vazelínou nebo ricinovým olejem, bohatým na vitamin E.
  • Pečujte a chraňte: při úklidu noste gumové rukavice, po umývání nádobí či po koupeli si ruce vždy pečlivě osušte a natřete hydratačním a vyživujícím krémem, při práci v suchém prostředí používejte bavlněné rukavice, nehty pilujte vždy jedním směrem, nepoužívejte lak ani odlakovač s acetonem.