VIDEO: Naučte se, jak netloustnout. Definitivně!

Zdraví 17. září 2014

Více než polovina Čechů má nadměrnou hmotnost. České děti dokonce patří k nejtlustším v Evropě. Zájem o zdravý životní styl by měl být v popředí. Ten stojí nejen na správné stravě, ale i na dostatečném pohybu a odpočinku a psychické pohodě.

„Hlavním důvodem přibývající hmotnosti bývá velmi často nevhodný energetický příjem či nevyvážený poměr mezi živinami,“ uvádí Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím.

Energetický příjem vs. energetický výdej

Energetický příjem je značně individuální. Záleží na výdeji, který během dne máme. Podle toho je třeba pak nastavit příjem energie s ohledem na to, jestli chceme hubnout, přibírat, nebo si váhu udržet. Jaký je zhruba energetický příjem pro průměrného muže a ženu, se dozvíte ve videu.

Správný poměr živin

Aby člověk netloustl, je důležitý i správný poměr mezi živinami. Vyvážený jídelníček by měl mít tento procentuální poměr živin:

tuky: sacharidy: bílkoviny = 30:55:15

„Současná strava se vyznačuje vysokým podílem tuku, zejména nasyceného. Lidé jedí spoustu uzenin a tučného. Často si neuvědomují, že tučné jsou i zdánlivě zdravé potraviny, za ty jsou považované například i smetanové jogurty,“ varuje dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka Vím, co jím. „Nejvhodnější jsou ale bílé, polotučné jogurty, skládající se pouze z mléka a jogurtových kultur, popř. přídavku mléčné bílkoviny. Přiměřený obsah tuku je důležitý i pro optimální růst bakterií. Ve vztahu k ovocným jogurtům bychom měli sledovat opět zejména obsah tuku, ideálně do zmíněných 3 %, a obsah sacharidů. Mnohé výrobky jsou příliš sladké a zbytečně si vyčerpáváme svůj sacharidový příděl,“ dodává dietoložka.

Sacharidy a tuky volte správně

Sacharidy bychom měli volit komplexní – jejich zdrojem je celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny a celozrnná rýže a brambory. Jednoduché sacharidy nepotřebujeme. „Pozor si dejte například na příliš velkou konzumaci medu,“ upozorňuje na zdroj jednoduchého cukru Havlíček.

Při výběru tuků by měly mít přednost ty, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Takovými zástupci jsou rostlinné oleje, oříšky, semínka a také kvalitní margaríny. Skvělým zdrojem správných tuků a bílkovin jsou pak především ryby.

Jaké děláme chyby?

„Chybou při hubnutí často bývá právě nedostatek bílkovin a vyřazování některých potravin – typicky pečivo, přílohy – a vyhledávání extrémních doporučení. Důsledkem vyjmenovaného bývá zmíněný pocit hladu, touha po sladkém, slaném či tučném. Dále pak poruchy spánku, únava, v delším horizontu vyšší náchylnost k infekcím, úbytek svalové hmoty, zpomalení metabolismu a následný jo-jo efekt. Pokud se uchýlíme k jednostranným dietám, hrozí i nedostatek vitaminů, minerálních látek, vlákniny,“ varuje Hlavatá.

Podívejte se na video:

logo vím, co jím

Logo Vím, co jím – záruka nutričně hodnotných potravin

S výběrem výživově hodnotných potravin poradí spotřebitelům snadno a přehledně logo Vím, co jím. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako jsou sodík, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro lidské tělo nedocenitelná. V současné době je označeno přes 350 výrobků a další neustále přibývají.