Mrkev
To, že je mrkev bohatá na beta-karoten, je stará známá věc. A právě tohle barvivo je pro pokožku skvělou ochranou, jelikož rozptyluje UV záření a zabraňuje jeho průniku hlouběji do kůže. Němečtí vědci zjistili, že 25mg beta-karotenu (asi 2 střední mrkve) denně v kombinaci s jinými karotenoidy poskytuje lidem se světlou pokožkou přirozenou úroveň ochrany, které odpovídá SPF 2 až 4. Ovšem pouze tehdy pojídáte-li mrkev či jiné potraviny s karotenoidy (meruňky, mango, kapusta, brokolice, rajčata, špenát) alespoň 12 týdnů před sluněním.
Rakytník
Olej z rakytníku obsahuje omega mastné kyseliny, důležité pro správnou činnost srdce a chránící buňky před volnými radikály. Vitamin E s beta-karotenem pro změnu regenerují poškozenou pokožku (léčí ekzémy, vyrážky, proleženiny), vyživují ji a připravují na slunění. Za studena lisovaný rakytníkový olej si zachovává všechny biologicky aktivní látky důležité pro lidské zdraví, proto by měl mít své nezastupitelné místo ve vaší kuchyni. Užívat jej můžete také jako doplněk stravy.
Para ořechy
Studie vědců z Edinburgské univerzity prokázala, že na ochranu kožních buněk má vliv zvýšený příjem selenu. Denní doporučenou dávku tohoto minerálu získáte konzumací pěti para ořechů. Vysoký podíl selenu najdete také v rybách a mořských plodech, rajčatech, česneku, brokolici a hnědé rýži.
Batáty
Sladké brambory jsou nadopované hlavně vitaminy E a C. Jejich kombinace ochraňuje kožní buňky před stárnutím a poškozením volnými radikály a stará se o pevnost a pružnost pokožky. Podle latinskoamerické studie dlouhodobý zvýšený příjem těchto vitaminů zvyšuje odolnost pokožky vůči spálení až o 17 procent.