Jak se zbavit nežádoucích následků svátečního hodování

Zdraví 27. prosince 2017

Těšíte se už od začátku prosince na bramborový salát, kapra, cukroví, vaječný koňak a božíhodovou kachničku s knedlíkem a zelím? Myslete také na to, že nezvyklé kombinace jídel, přemíra sladkého, slaného a tučného jídla i alkoholu může vyvolat pořádnou bouři.

I lidé, kteří se v průběhu roku drží zkrátka a snaží se jíst víceméně zdravě, ztratí často během vánočních svátků a silvestrovských oslav nad chutěmi kontrolu. Asi mezi námi není nikdo, kdo by odolal perníčkům, vanilkovým rohlíčkům, vosím hnízdům a dalším druhům cukroví. A co teprve vánočka, bramborový salát, smažený kapr a spousta chuťovek a chlebíčků. Když navíc tyto pokrmy spláchneme sektem, proložíme vaječným koňakem nebo okořeníme pálenkou, může mít vánoční hodování i odvrácenou stranu. Jaké zdravotní obtíže si můžeme přivodit?

Pálení žáhy neboli odborně pyróza se projevuje tlakem či nepříjemným pocitem v nadbřišku, který se šíří směrem nahoru za hrudní kostí. K potížím většinou dochází po konzumaci těžkých, mastných a kořeněných jídel, alkoholu, kávy, čokolády či kynutých potravin.

Žaludeční nevolnost: Největšími viníky jsou velké porce, kořeněná, tučná a masitá jídla, sladkosti a alkohol. Potíže umocňuje i stres, který na konci roku zažívá každý druhý. Když se tohle všechno sečte, výsledkem je žaludeční nevolnost. Ta se projevuje bolestí a křečemi v žaludku, říháním a někdy také zvracením, které přinese úlevu a nebývá opakované.

Nadýmání – pocit plnosti, urputné bolesti břicha a (zaražené) větry jsou klasickými příznaky nahromadění plynu ve střevech. Plynatost je často způsobena přísunem většího množství těžce stravitelného jídla (luštěniny, syrová zelenina), hltáním potravy, nedostatečným příjmem tekutin, narušenou střevní mikroflórou nebo pomalým pohybem střev.