Věnujte se zdraví nejenom svého těla. Jaká jsou rizika posledních let?

Zdraví 6. července 2017

I když se může na první pohled zdát, že každá z nás žije bezproblémový život, není tomu tak. Důvodem mohou být především různá zdravotní rizika, která se v posledních letech objevují. O jaká se jedná a jak je eliminovat? Zjistěte to společně s námi.

Problémy dětí s trávením nejsou nic výjimečného

Narození dítěte je skutečným zázrakem. O tom není pochyb. Pro vás jako matku jistě začíná jedno z nejkrásnějších období. Může však být i plné starostí. Poslední výzkumy ukazují, že zhruba čtvrtinu kojenců může trápit takzvaná enzymatická intolerance laktózy. Ta je spojena s tím, že jejich tělo neumí danou látku plnohodnotně trávit. A to je spojeno se zdravotními riziky, ke kterým se řadí:

•   Bolesti bříška
•   Časté křeče
•   Průjmy

Jelikož kromě upozornění na zdravotní obtíže chceme přinášet i tipy na řešení, zmíníme enzym laktáza. Ten je dobré přidávat do stravy, jelikož dokáže nefunkční procesy v lidském těle velmi dobře nahradit.

Bolest může trápit i řadu dospělých

Výše zmíněné problémy s laktózou se u dětí projevují hlavně bolestmi. Těmi však mohou trpět i dospělí. Jistě nám dáte za pravdu, že i vás v poslední době něco bolelo. Obvykle se jedná o bolest pohybového aparátu, která může být způsobena nadměrnou fyzickou zátěží, prací v domácnosti, nebo špatným životním stylem, popřípadě i nepříliš ergonomickou židlí. Pomoci může několik univerzálních, stejně jako specializovaných postupů. Mezi ty běžné mohou patřit klasické medikamenty na bolest, sportovní aktivita, nebo masáže. U pokročilejších typů už je nutná léčba nepříjemné bolesti spojená s postupy profesionálů. Místo, na které je třeba dojít, je algeziologie. Jedná se o obor, který se právě na léčbu nepříjemných bolestí zaměřuje. A výsledky má více než dobré.

Špatná strava našemu tělu nijak neprospívá

Je to také špatná strava, která je rizikem posledních let. I ta má vliv jak na výše popsané bolesti, tak může být spojena s celou řadou civilizačních chorob. Jedná se třeba o obezitu, cukrovku, ale i problémy se srdcem. Vše je důsledkem denního režimu, který je spojený:

•   S příliš sladkým, tučným, slaným a nezdravým jídlem
•   Se stravováním ve fastfoodech
•   S konzumací jídla v pohybu a rychle

I zde samozřejmě víme, jak vše zlepšit. A to kombinací stravy, která obsahuje dostatek vitamínů a minerálů, stejně jako bílkovin a vlákniny. Pokud zároveň neodoláte ani fyzické aktivitě, mohou se hodit hodnotné výživové doplňky. Ty dodají více bílkovin pro stavbu svalové hmoty, stejně jako mohou být spojeny se sacharidy, které zajistí dostatek energie během celého tréninku.

Jak na problémy psychického rázu?

Jistě je každá z vás zná. Neustálá péče o domácnost, problémy v práci, několik půjček, špatné vztahy s vašimi příbuznými, nebo nepovedené životní kroky. To vše se může podepsat na tom, že se necítíme dobře. Dříve, než zkusíte medikamenty a návštěvu psychologa, je dobré vsadit i na celkový odpočinek. Wellness patří k tomu nejlepšímu, co můžete udělat. Stačí pár dní, kdy se budete věnovat jenom relaxačním procedurám, a na psychické kondici vašeho těla se to jistě výrazně podepíše. Podobné „terapie“ doporučíme několikrát do roka.

Problémy s psychikou můžete vyřešit i jinak. Jednu cestu už jsme lehce nastínili. Opět se jedná o sport, který jsme doporučovali v oblasti péče o tělo z hlediska zdravotního životního stylu. Nyní pohyb doporučíme proto, že se při něm vyplavují takzvané endorfiny. Jedná se o hormony štěstí, které jsou pro psychickou pohodu také velmi důležité. Pokud nevěříte, objednejte si kvalitní tenisky a sama si zkuste jít zaběhat. Navíc i při sportu si dokonale vyčistíte hlavu. Bude třeba udržovat správné tempo a frekvenci dechu. Na přemýšlení o problémech tedy nebude čas.