Jediným lékem proti osteoporóze je včasná prevence

Zdraví Komerční sdělení 5. října 2016

Nezanedbejte prevenci osteoporózy, zvyšte přísun vitamínu D a vápníku a zajistěte vašemu tělu adekvátní a pravidelnou pohybovou aktivitu. Jedině tak bude ubývat méně kostní hmoty, než kolik se jí přirozeně vytvoří. Do jídelníčku zařaďte mléčné výrobky, sýry, mléko, ovoce a zeleninu.

Začněte s prevencí již dnes

Mladí lidé by se měli mít na pozoru ohledně prevence osteoporózy. Řídnutí kostí je ve stáří závažnou nemocí, ale s její prevencí se musí začínat již v dětství nebo v mládí do třiceti let věku. Od této doby dochází k úbytku kostní hmoty a po 75 roku života je řidší až o čtvrtinu. Pružnost a pevnost kostí prudce klesá, to má za následek zvýšený počet zlomenin ve stáří.

Základní prevencí je dodržování pestré stravy po celý život. Vyvážená strava by měla obsahovat dostatek vitamínů, vápníku a minerálů. Z průzkumů vyplývá, že dospělá populace trpí nedostatkem vitamínu D a K, chronickým nedostatkem vápníku a chybí jí pohyb. Právě dostatek vhodného pohybu má za následek snížení úbytku kostní hmoty. Díky nižší kvalitě kostí se rozvíjí u dospělého jedince osteoporóza. Příčinou je nízká prevence proti ní, nedostatek vitamínů, málo pohybu a celkově nezdravý a pohodlný životní styl.

Rizikovou skupinu představují ženy po padesátce

Nemoc moderní doby postihuje zejména ženy v období menopauzy, kdy dochází k hormonálním změnám. Nedostatek vápníku a vitamínu D je stále mezi pacientkami podceňován. Nepravidelná fyzická aktivita má za následek v období menopauzy zvýšené riziko zlomenin v oblasti páteře a krčku stehenní kosti. Nemocný netrpí žádnými příznaky a ani signály. Ty se začnou projevovat, až když onemocnění plně propukne a pacient se potýká se závažnějším stádiem této choroby.

Prevence představuje nejvhodnější léčbou osteoporózy. Úbytek kostní hmoty je nevratný a není možné jej rapidně zvýšit žádnými dostupnými medikamenty. Metabolická porucha, osteoporóza, má za následek řídnutí kostní tkáně. V období menopauzy dochází k úbytku estrogenu a odbourává se kostní hmota. Stejně dochází k poklesu kostní hmoty ve stáří a u osob s BMI nižším než 19.

Speciální vyšetření odhalí stav vašich kostí

Nemoci lze předcházet pouze prevencí – přísunem vitamínů, minerálů, dostatečným a hlavně zdravým pohybem. Vhodné je absolvovat příslušná vyšetření, která odhalí stav kostního metabolismu. Denzitometrie je moderní vyšetření, které zobrazí kostní tkáň.

Objednejte se k lékaři na komplexní osteologické vyšetření a zjistěte stav vašich kostí. Specialista vám na základě výsledku doporučí vhodné vitamíny, přiměřenou pohybovou aktivitu a konzumaci pestré stravy. Vyšetření je založeno na pohovoru s lékařem, odběru krve, při kterém se zjišťuje množství vitaminu D, vápníku, resorpce – odbourávání, možnosti kostní novotvorby. Prohlídka nebolí a zjistí stav vašich kostí.

Svižná a pravidelná chůze zpomaluje úbytek kostní hmoty

Osteologové doporučují zdravý pohyb. Ideální je pět krát do týdne vyrazit na alespoň hodinovou procházku, při které zvládnete ujít 3-5 kilometrů. Za nejvhodnější pohyb se považuje chůze, při níž se nezatěžují klouby a nedochází k nadměrnému opotřebení pohybového aparátu.

Pouze občasná chůze stav vašich kostí nezlepší. Pravidelná procházka zajišťuje dostatečnou tvorbu kostní tkáně a její mineralizaci. Příjem vitamínu D získávaného zejména ze slunečního záření je pro kosti důležitý, stejně jako přísun vápníku. Takto zajistíte, že se odbourá méně kostní hmoty, než kolik se jí utvoří. Konzumujte hodně mléka, mléčných výrobků, květáku, brokolice, máku, ořechů, semínek a tofu. S přibývajícím věkem tělo ztrácí schopnost vstřebávat vápník.

Osteoložka ze soukromé kliniky Canadian Medical Care MUDr. Margareta Beyerová doporučuje omezit aktivity a ta cvičení, která dostávají páteř do krajních poloh. Za absolutně nevhodné považuje sjezdové lyžování, tenis, volejbal, squash, aerobik, fotbal a skoky. Vhodné je plavání a pravidelná chůze.

Kam se objednat na vyšetření?

Na komplexní osteologické vyšetření se objednejte na telefonním čísle (+420) 235 360 133 nebo na e-mailu cmc@cmcpraha.cz. Vyplnit můžete objednávkový formulář na webových stránkách. Předností zdravotnického zařízení Canadian Medical Care jsou krátké čekací lhůty na vyšetření, profesionální lékařský tým, přátelské prostředí pro pacienty a nadstandardně vybavená klinika.