Životodárné železo v našem těle, co o něm (ne)víte?

Zdraví Komerční sdělení 14. listopadu 2016

Železo je pro naše tělo nezbytné, ale pojí se s ním řada mylných představ. Jaká je skutečnost?

Železo je třeba doplňovat

Pokud jde o železo, jeho zdroje často neřešíme a spoléháme se na to, že si organismus poradí. Jenže i když naše tělo tento stopový prvek nutně potřebuje, vytvořit si ho neumí. V ideálním případě slouží k doplnění železa vyvážená a pestrá strava. Bohužel jen málokdo může říci, že si ji dlouhodobě dopřává. A k čemu že tělo železo tolik potřebuje? Například pro tvorbu hemoglobinu, červeného barviva krvinek.

Víte, že: …úlohou hemoglobinu je přenášet kyslík z plic do tkání našeho těla? Každá červená krvinka tuto práci vykonává asi čtyři měsíce, poté musí být nahrazena novou. Kostní dřen jich vyprodukuje asi 170 miliónů během 24 hodin, ovšem pouze pokud má k dispozici dostatek železa.

Životodárné železo, co o něm (ne)víte?

Životodárné železo, co o něm (ne)víte?

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Sníst není to samé, co vstřebat

Poměrně rozšířená je představa, že konzumace na železo bohatých potravin může souviset se zažívacími potížemi. V případě dobře vstřebatelného železa v rozumné míře se jich není třeba obávat. Lépe vstřebatelné je pro naše tělo železo tzv. hemové, které je obsažené v mase (nad ostatní vynikají játra a dále tzv. červené maso, například hovězí). Užitečným zdrojem železa, i když v hůře vstřebatelné formě, jsou i potraviny rostlinného původu, například luštěniny. Vstřebatelnost železa podporuje, když současně s ním konzumujete zdroj vitamínu C. V případě doplňků stravy s obsahem železa můžete vybírat takové, které zároveň obsahují látky podporující jeho vstřebávání. Patří k nim například Floradix® Železo+.

Víte, že: …potrava, kterou za den průměrně sníme, obsahuje sice přibližně 10 – 50 mg železa, ale jen 10 – 15 % z tohoto množství se do našeho těla vstřebá?

Bledost a únavu nepodceňujte

Pobledou tvář a únavu si často spojujeme s hektickým životním stylem či nedostatkem čerstvého vzduchu. Pokud na sobě tyto dva projevy pozorujete dlouhodoběji, mohou souviset s nedostatkem železa. K jeho dalším projevům patří například lámavé nehty a vlasy, rozpraskané koutky úst, bolesti hlavy nebo zhoršená schopnost soustředit se.

Víte, že: …pokud na sobě pozorujete některé z projevů nedostatku železa, můžete vyzkoušet tekutý doplněk stravy Floradix<sup>®</sup> Železo+, který je vyrobený z přírodních surovin? Obsahuje nejen organické železo, které je pro naše tělo dobře vstřebatelné, ale také vitamín C a výtažky z ovocných šťáv, které vstřebatelnost železa podporují. Nechybí ani další tělu prospěšné látky jako výtažky z bylin a vitamíny B. Přípravek neobsahuje alkohol, konzervační látky, barviva ani syntetické přídatné látky. Více na www.salushaus.cz.