Jednoduše jsem si řekla, že to zkusím, vzpomíná Alena na běžecké začátky

Jednoduše jsem si řekla, že to zkusím, vzpomíná Alena na běžecké začátky
Ilustrační foto, zdroj: RunCzech
Zdraví 20. srpna 2018

Ještě před nějakými třemi lety Alenu Sojkovou ani nenapadlo, že by jednou taky mohla běhat. „Pro mé baculaté a naprosto nešikovné já byl jakýkoliv sport tabu,“ vzpomíná. Jenže se přiblížily čtyřicáté narozeniny a s nimi snaha něco změnit. Oním něčím se ukázal být pětikilometrový adidas Běh pro ženy a od té doby se dnes dvaačtyřicetiletá veterinární lékařka nezastavila.

Alenina cesta k běhání byla opravdu dlouhá, od malička se totiž všem sportům vyhýbala. „Pokud jsem přece jenom byla nucena absolvovat hodiny tělesné výchovy, následovaly úrazy. Mezi ty závažnější patřily tři zlomeniny nohy, z toho jedenkrát obou noh současně. To mě jen utvrzovalo v přesvědčení, že sport zůstává mým nepřítelem,“ přiznává máma dvou dětí. Obě přitom ve sportu podporovala a radovala se, že nejdou v jejích, tedy nesportovních šlépějích.

Takhle to pokračovalo až do chvíle, kdy se na Alenině narozeninovém dortu objevilo čtyřicet svíček. „Cítila jsem, že si potřebuju něco dokázat. Nechtěla jsem se blížit babičkovskému věku a skončit jenom u pečení dortů, které mě v té době dost bavilo. Všude se psalo o běhu a já si jednoduše řekla, že to zkusím.“ Párkrát si bez větší přípravy, měření kilometrů, tempa nebo speciálního oblečení vyběhla podél Moravy a přihlásila se na Midas Běhy pro ženy.

Jednoduše jsem si řekla, že to zkusím, vzpomíná Alena na běžecké začátky

Ilustrační foto, zdroj: RunCzech

Psal se rok 2015, Alena měla dva dny po narozeninách a jednou jedinkrát v životě si chtěla zkusit atmosféru závodu. „Měl to být první a poslední závod v životě i za tu cenu, že ho nedokončím. Bez jakékoliv oslavy narozenin, jen já sama se sebou jsem se snažila utéct věku. Věk jsem nezastavila, ale rozběhlo se něco neočekávaného.“ Alenu běhání - oproti všem předpokladům a navzdory vlastnímu očekávání - začalo bavit.

Doma zjistila, že čas 26:52 není na první pětikilometrový závod bez velké přípravy vůbec špatný – velké povzbuzení! „Kombinace vnitřního naplnění a vidina dobrých výsledků odstartovalo u nesportovní matky, manželky a sedavé úřednice něco, co dodnes nechápe nikdo z mého okolí.“ Po tajných výbězích za tmy se Alena přihlásila na první desítku. Výsledek? Pár vteřin nad dvaapadesáti minutami. Nová běžkyně byla na světě.

Přerod z gaučové povalečky na sportovního nadšence orámoval rok 2016. Alena začala pošilhávat po půlmaratonu, našla si tréninkový plán a začala poctivě trénovat. Vysněný půlmaraton přišel o rok později. Dva dny pře půlmaratonem Alena naprosto spontánně koupila číslo a rozjela se na svou velkou premiéru. Do cíle doběhla necelé čtyři minuty po dvouhodinové metě a její první myšlenky v cíli? „Já bych si snad troufla i na maraton…“

Jednoduše jsem si řekla, že to zkusím, vzpomíná Alena na běžecké začátky

Ilustrační foto, zdroj: RunCzech

Ten zatím odolává, ale odškrtnutých běžeckých výzev má Alena i tak dost. Coby ryzí silniční běžec se pustila do terénu a na loňském Birell Grand Prix stihla v jeden den zaběhnout jak pětikilometrový závod pro ženy, tak hlavní desítku.

Ve stopách Aleny se nyní může vydat každý. Dvacátý třetí ročník Birell Grand Prix Praha se totiž na náměstí Republiky rozeběhne v sobotu 8. září. Součástí běžeckého podvečera jsou hned dva závody. Nejprve se do pražských ulic vydají ženy a dívky už od 12 let, kterým je určený adidas Běh pro ženy 5 km, poté odstartuje hlavní závod Birell Běh na 10 km, který je určený všem běžcům. Registrace na oba běhy jsou otevřeny na adrese www.runczech.com.