Mýty a pravdy o nejčastějším dětském parazitovi – vši dětské

Jedním z příznaků výskytu vší může být škrábaní a podrážděná pokožka hlavy. Zdroj: Medindex
Jedním z příznaků výskytu vší může být škrábaní a podrážděná pokožka hlavy. Zdroj: Medindex
Zdraví 9. září 2019

Co možná nevíte o vši dětské (Pediculus capitis): Pokud se vám vrátí dítě ze školy nebo z výletu zavšivené, uklidníme vás. Určitě v tom nebudete sami.

Podle odhadů vši odstraňuje každý rok až půl milionů Čechů. Není přitom pravda, že se jim daří jen v horších hygienických podmínkách nebo v období prázdnin a táborů. Rizikové období je prostě vždy, když jsou děti v častém a blízkém kontaktu a může tak snadno dojít k jejich rozšíření.

Vši nemají moc společného s osobní hygienou nebo s čistotou domácnosti, i nejčistější dítě z té nejčistější a nejuklizenější domácnosti může být zavšivené. Potvrzuje to i maminka, jejíž dítě navštěvuje jednu z pražských škol., „Je to u nás neustálý a opakující se problém“.

Vši, larvy a hnidy. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Mezi tím, jestli má vase dítě ve vlasech vši, hnidy nebo larvy, je poměrně velký rozdíl. Hnidy jsou vajíčka dospělé vši. Mají bílou až hnědou barvu, hladký povrch a velikost zrnka písku.Na rozdíl od lupů drží hnidy pevně na vlasu. Larvy jsou nezralé fáze vší (nymfy). Nemohou se rozmnožovat ani měnit hostitele. Vši jsou hnědé a přibližně třikrát větší než hnidy (velikost sezamového semínka). Vši nemohou skákat, ani létat, mohou jen přelézat z hlavy na hlavu přímo po vlasu. Pozor - lupy se liší od hnid bílou barvou a nepravidelným tvarem a lze je z vlasů snadno vyčesat.

Veš potřebuje vlasy na nichž se zdržuje a rozmnožuje a (stejně jako komáři) lidskou krev, kterou se živí. Dospělá veš (samička) žije 30 dní a během svého života naklade až 300 vajíček. Nejspíš si dokážete představit, co dokáže jedna malá veška v dětské hlavě za pár dní napáchat!

Pravdy a mýty o vších

O vších koluje ve sdělovacích prostředcích mnoho informací. Některé z nich jsou pravdivé. Jiné pak pouhými mýty. Jaké to jsou?

VŠI JSOU ZNÁMKOU ŠPATNÉ HYGIENY

Špatně! Vši nemají nic společného s hygienou. Dokonce ani každodenní mytí vlasů nezabrání zavšivení. Děti, které jsou oblíbené mezi kamarády, bývají častěji zavšivené. Bohužel tak někteří rodiče z pocitu trapnosti skrývají nebo přehlíží výskyt vší a umožňují tak jejich další šíření.

VŠI SE DAJÍ ODSTRANIT POUZE POMOCÍ ÚČINNÝCH CHEMICKÝCH PŘÍPRAVKŮ

Špatně! Studie prokázaly, že vší se můžeme účinně zbavit pomocí přípravků obsahujících 2složkový dimeticon (např. NYDA®). Je to velmi chytrý fyzikální způsob účinku proti němuž si vši nedokáží vybudovat odolnost. Vši a jejich vývojová stadia (hnidy a larvy) se neotráví, ale udusí se.

Veš a její vývojové fáze. Zdroj: Medindex

Veš a její vývojové fáze. Zdroj: Medindex

DĚTI, KTERÉ MAJÍ VŠI, SE MOHOU VRÁTIT DO KOLEKTIVU AŽ PO NÁVŠTĚVĚ LÉKAŘE NEBO PO 3 DNECH

Ne, není to pravda. Děti se do zařízení mohou vrátit hned po prvním ošetření k tomu určeným přípravkem.

VŠI PŘENÁŠÍ NEMOCI

Špatně! Vši v našich klimatických podmínkách choroby nepřenášení. Jsou otravné, ale neškodné. Nicméně, vší stolice a sliny mohou způsobit alergickou reakci nebo škrábání, které může vést až k infekci.

KOČKY A PSI PŘENÁŠEJÍ VŠI

Špatně! Veš dětská žije a přežije jen na lidské pokožce hlavy. Neexistuje tedy důvod k léčbě domácích mazlíčků.

VŠI SE ŠÍŘÍ PŘI POUŽÍVÁNÍ STEJNÉHO HŘEBENE, KARTÁČE NA VLASY, ČEPICE

Ano, ale jen zřídkakdy! Pouze hlava poskytuje vším správnou teplotu a živiny. Veš může přežít jen pár hodin (24 h) mimo toto ideální prostředí.