Znáte pravidla hubnutí po čtyřicítce?

Zdraví 15. října 2019

Přibrat jeden kilogram za rok se nemusí zdát jako tragédie. Jenže když to trvá pět a více let po sobě, na postavě je to znát. Po čtyřicítce nabírání na váze nabírá právě takové tempo. Je to čas, kdy byste se měla důkladně seznámit se svým metabolismem. Začíná zpomalovat a potřebuje respekt.

To první a zásadní pravidlo je jasné: mít se ráda i s tím proklatě zpomaleným metabolismem. Emoce dokážou s váhou houpat na obě strany. Dále se upřímně zeptejte sama sebe, proč vlastně chcete shodit. Zatímco na muže často platí hrozba nějakého zdravotního problému, případně to, že už se potíže ohlásily a oni mají kvůli obezitě například problém s erekcí, u žen to bývá složitější. Oblíbené hubnutí společně s kamarádkami nicméně moc nefunguje, daleko lepší motivaci představuje například maturitní ples potomka, jeho svatba nebo prosté naštvání se na to, že se zadýcháváte, když jdete do schodů, a na fotkách také vypadáte hrozně.

Zdaleka největší šanci na úspěch mají ženy, které měly jasný důvod, proč chtějí shodit, a cíl, kterého hodlají dosáhnout. Už hmotnostní úbytek o pět až deset procent oproti výchozí hmotnosti znamená snížení zdravotních rizik spojených s obezitou. Při hmotnosti 85 kilo to je tedy o pět až deset méně, což je pro většinu lidí reálné. Nereálné je chtít vážit 55 kilo, zejména pokud jste tuto hmotnost měla naposledy v 17 letech.

Při stanovení cíle je třeba vycházet z aktuální tělesné hmotnosti. Vzpomeňte si třeba, kolik nejméně jste vážili jako dospělí, a k tomu směřujte. Důležité je také pamatovat na to, že cílem hubnutí není dosažení ideální tělesné hmotnosti, ale právě snížení zmíněných zdravotních rizik. Zpočátku se zpravidla hubnutí daří, ale po určitém čase se hmotnostní úbytky zpomalují, nebo se dokonce na čas zastaví úplně. Pak člověk podléhá černým myšlenkám „já se dřu, nejím a nic“. Důležité je vědět, že je to úplně normální, také jste neztloustla přes noc a hubnutí chvilku trvá. Pomáhá, pokud hubnutí není hlavním cílem vašeho snažení. Nejdůležitější přece je, že lépe a pravidelněji jíte, máte větší radost z pohybu, cítíte se dobře, klesl vám krevní tlak a podobně. Za to stojí pokračovat a nižší číslo na váze je příjemným bonusem.

Ujasnit si priority a také uklidit jídelníček vám pomůže seriál Vlasty o rozumném hubnutí: detailně řeší, co a jak upravit ve svých stravovacích návycích, abyste se svým metabolismem nebyla na válečné stezce.

Hubněte po 40 s rozumem a Vlastou!

Kupujte si v říjnu Vlastu a získáte skvělou parťačku pro hubnutí.

Právě na stáncích: Buďte šik i s kily navíc! Tipy, jak se obléknout a namalovat, aby vám slušel každý váš kilogram. Od 23. 10.: Pravidla hubnutí po čtyřicítce: jak to udělat, aby šla váha dolů a vydržela tam.