Kam letos na lyže? Zkuste Švédsko nebo Indii

Zdraví 2. prosince 2019

Už vás nebaví ta samá přeplněná lyžařská střediska, ta stejná panoramata a hory, které sjíždíte už po tisící? Letos to chce změnu. Máme pro vás několik tipů, kde si užijete lyžování bez zbytečných tlačenic, a ještě si odnesete zážitky na celý život.

Lyžařská střediska v Evropě praskají ve švech a další tlačenici na lanovce už nepřežijete. Je čas vyrazit na nové místo. Sbalte lyže, rodinu, přátele, nebo jeďte klidně sami. Pozor ale na úrazy, ty ze svahu bývají pěkně drahé a můžou přijít i na sto tisíc korun. Před cestou si proto vždy sjednejte pojištění do zahraničí, které vám ušetří náklady na zdravotní ošetření v cizině. Jestli už máte vše sbaleno a vyřízeno, je na čase naplánovat cestu. Kam letos za lyžováním vyrazit?

Riksgränsen ve Švédsku

Do severských krajin se vám v zimě asi velmi cestovat nechce. Ale Švédsko vám dokáže, že je to velká škoda. Cesta k Riksgränsen je sice trochu delší, trvá asi 6 hodin (absolvujete při ní 4hodinový let a 2 hodiny autem nebo vlakem), ale rozhodně stojí za to. Najdete tu 6 vleků, 29 sjezdovek a možnosti pro freeride a heliskiing, tedy adrenalinové lyžování z helikoptér. Pokud si chcete tyto sporty vyzkoušet, doporučujeme zajistit si raději i připojištění extrémních sportů, které běžné cestovní pojištění v případě úrazu nepokryje. Riksgränsen leží 200 kilometrů od arktického kruhu, a i když se může zdát, že je to opravdový zapadákov, o kvalitách tohoto místa vás přesvědčí nádherná polární záře a polární dny, kdy slunce nezapadá. Lyžovat zde můžete i celý den, a to i po půlnoci.

Kranjska Gora ve Slovinsku

Z Prahy se do Krajnské Dore dostanete autem zhruba za 7 hodin. Na konci cesty na vás čeká nádherný pohled na přírodu a 18 sjezdovek. Jezdí se tu i Světový pohár v alpském lyžování. Nudit se tu nebudete ani po večerech, kdy si můžete zajít do některého z mnoha wellness center.

Gudauri v Gruzii

Pokud se vám už Alpy okoukaly, vyjeďte na lyže na Kavkaz v Gruzii. Gudauri leží 120 kilometrů od hlavního města Tbilisi vysoko v horách. Počasí je tu ale velmi příjemné a slunečné. Najdete tu 8 různých lyžařských tratí, přičemž i tady, stejně jako ve Švédsku si můžete zkusit heliskiing.

Akureyri na Islandu

Jet lyžovat na Island se může mnohým zdát nepředstavitelné. Island je přece krajina ledu a ohně, stvořená pro horské treky a výlety k horkým pramenům. Nenechte se ale zmást. Akureyri najdete 360 kilometrů od Reykjavíku a lyžování si tu užijete v 5 lyžařských střediskách, v nichž si vystačíte pouze s jedním skipasem. A když si dosyta užijete sněhu na svahu, vydejte se objevovat okolí, rybářské vesničky a fjord.

Gulmarg v Indii

Pokud se vám nezdálo už lyžování na Islandu, co teprve lyžování v Indii? Středisko Gulmarg je ideální volbou pro všechny dobrodruhy. V případě, že budete chtít vyrazit lyžovat do volného terénu, s sebou musíte mít lavinové vyhledávače. Jestli už máte všechny trasy pro freeridery v Evropě projeté, Gulmarg je skvělým, méně tradičním místem, kde si zalyžovat.