Přepadovka aneb Jak s grácií zvládnout nečekanou návštěvu

Domov a rodina 6. ledna 2015


Právě jste si uvařila kafe a chystala se hodit si nohy na stůl, abyste si po celém dni
 v práci oddáchla, když tu zadrnčí mobil – návštěva se blíží mílovými kroky! Co teď? Nepropadejte panice!

V první řadě si uvědomte, kdo se k vám řítí. Kámošky z práce, sestřenice vynervovaná z čerstvého rozchodu anebo tchyně? V prvních dvou případech běžte okamžitě pro lahev vína a skleničky, ztlumte strategicky světla a rozsviťte lampičky a zapalte vonné svíčky, pusťte cédéčko. Pravé kamarádky potřebují vás, nikoli načančaný byt!

Pryč se špínou


V případě, že se vás chystá přepadnout někdo, na koho potřebujete udělat dojem anebo vás příliš nezná, to chce přece jenom hodit byt malinko do gala. Na velký úklid není čas, prostě pozavírejte dveře do pokojů a zaměřte se na kuchyň, zvlášť jestli ji máte spojenou s obývacím pokojem. Nejspíš budou vysedávat stejně všichni tady – u zdroje jídla. Hlavně pryč se špinavým nádobím! Kdo vlastní myčku, má vystaráno, jestli nestíháte, omyjte jen něco a zbytek strčte třeba do trouby. Pozor, v tom případě následně neotevírat a nic nepéct!

Dobrůtky na stůl


Nečekané návštěvy sice nemůžou čekat, že se vaše domácnost bude blýskat čistotou – ovšem nikdo se nechce prezentovat jako úplná špindíra. Pokud nechcete, aby vyšlo najevo, že nemáte byt zrovna jako klícku, obložte stůl občerstvením ještě předtím, než návštěva dorazí. Přejeďte ho předtím hadříkem, dejte čistý ubrus a na něj vyskládejte misky s křupkami, oříšky, sušenkami a kyselými okurkami, zkrátka tím, co máte po ruce. Případně s tím hadříkem ještě rychle přetřete kuchyňskou linku a spotřebiče, které jsou vidět – sporák, mikrovlnku, rychlovarnou konvici.

Nablýskejte, co se dá

Ještě než otevřete dveře, omrkněte předsíň, to je první místnost, kam hosté vkročí, a udělá i první dojem. Boty zavřete do botníku, kabelky, šátky naházejte do ložnice, uvolněte místo, kam si hosté mohou odložit. A jukněte i do koupelny a zkontrolujte záchodovou mísu, hlavně pokud máte doma děti nebo teenagery, ti za sebou rádi nechávají nevábné stopy. A možná ještě přeleštěte zrcadlo nebo vlastně v podstatě cokoli vám přijde pod ruku. Jak se něco leskne, automaticky to budí dojem čistoty.

Vždy připraven!

Možná se vám to stává každou chvíli, možná sotva jednou do roka, každopádně na nečekanou návštěvu je lepší vyzbrojit se dopředu řádně naplněnou spíží. Nic náročného, jen pár základních věcí, které vám ovšem
v pravou chvíli zachrání kůži. Určitě se hodí mít doma slané krekry, trvanlivé pečivo, plechovku rybiček, oliv a nakládané zeleniny, oříšky a slané tyčky. A pak „dochucovadla“ typu hořčice, kečup, tatarská omáčka, díky nimž i z mála vytvoříte pochoutku. Krekry nebo rozpečené bagety natřete pomazánkou z rybiček, majonézy 
a cibulky nasekané najemno. K ozdobení použijte kousky sterilované zeleniny nebo olivy. Pokud máte doma vejce, můžete jich několik umíchat a dát na rozpečené bagety.

Provoňte byt

Chcete-li být za dokonalou, dejte do trouby péct nějakou osvědčenou rychlovku, sušenky, nebo tak něco. Tedy v případě, že vám na to vaši hosté nechali čas. Bude co chroupat, a navíc krásně provoníte celý byt. Pakliže se vám nechce kuchtit, zapalte vonnou svíčku a dejte na stůl lahev vína – anebo radši dvě, většina lidí stejně nepočítá 
s tím, že by se při takové přepadovce najedli, ale cílem je spíš popít trochu dobrého moku v dobré společnosti. Kromě tekutých hroznů se hodí i lahev sirupu, který spolu s vodou a kostkou ledu vytvoří osvěžující nealko.