Makový beránek

Podzimní kampaň 21. března 2018

Podle našeho receptu upečete buď (jako my) dva malé beránky, nebo jednoho velkého, v klasické „beránkové“ formě. A ať už vašeho beránka, vyklepnutého z formy, budete považovat za symbol Ježíše Krista, který se obětoval za spásu věřících, nebo jen za další připomínku probouzející se přírody, určitě vám přijde k snídani o Velikonocích k chuti!

Doba přípravy: 15 minut + 30 minut pečení

Suroviny na 2 beránky / asi 12 porcí:

120 g hladké mouky • 1 prášek do pečiva • 150 g mletého máku • 150 g cukru krupice • 4 vejce • 100 ml oleje • moučkový cukr na posypání

  1. Smíchejte dohromady sypké části těsta: prosátou mouku, prášek do pečiva, mletý mák a cukr.
  2. Přidejte 4 žloutky a olej a umíchejte polotuhé těsto.
  3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, který přidejte do těsta. Pokud se vám těsto bude zdát příliš tuhé, můžete je lehce zředit mlékem.
  4. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C asi 30 minut. Vychladlého beránka pocukrujte.

Další velikonoční recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.