Kateřina Krejčová: Jsme na tom skvěle

Podzimní kampaň 21. března 2018

Máte dojem, že se u nás žije těžko anebo že svět je nebezpečné místo? Kateřina vás vyvede z omylu. Absolventka matematicko-fyzikální fakulty se pohybuje po světě ponejvíce stopem, přespává ve stanu nebo u cizích lidí a tvrdí, že lidé jsou spíš dobří než naopak. Mohli bychom jí věřit, vždyť strávila 16 měsíců na cestě kolem světa a sama přešla přes Pyreneje.

Věříte lidem, nebo spoléháte jen sama na sebe?

Bez důvěry v lidi nemůžete cestovat. Hodně třeba využíváme Couchsurfing, což je sociální síť, kde lidé z celého světa nabízejí možnost ubytování zdarma u sebe doma – přespat tak můžete na gaučích téměř kdekoli na světě.

Tak asi skutečně poznáte, jak se kde žije.

Přesně. Ochutnáte místní jídlo, zjistíte, jaké problémy lidé řeší, jak vypadá jejich rodina, jak bydlí…

A jak si stojíme v porovnání se světem?

Jsme na tom skvěle, dokonce bych řekla, že jsme na tom nejlépe na světě. To už přede mnou říkal jiný cestovatel – většina lidí u nás má auto, vlastní nemovitost, poměrně často i chatu nebo chalupu, jezdí na dovolenou i dvakrát ročně. To nemají Němci ani Američané. Třeba ti mají jen dva týdny dovolené ročně a o našich čtyřech či pěti týdnech si můžou nechat zdát. Domů se vracím moc ráda, tady je super místo pro život.

Vracíte se na nějaká místa?

Jako průvodkyně jezdím opakovaně do Barmy a do indického Ladaku.

Máte už nasbírané zážitky à la Účastníci zájezdu II.?

Vždycky se někomu něco nelíbí a někdy jsou důvody ke stížnostem úplně absurdní. Třeba jednou si stěžovali, že jídla bylo moc a bylo příliš dobré, takže kvůli tomu odjíždějí s kilogramy navíc. A mysleli to úplně vážně!

Asi by teď bylo fajn zmínit, že vy sama máte za sebou cestu kolem světa. Jak dlouho jste ji plánovala?

Moc jsem ji neplánovala.

Celý rozhovor si přečtěte v aktuálním čísle časopisu Vlasta.