Králičí paštička se sušenými švestkami

Podzimní kampaň 4. dubna 2018

Příprava paštiky je považována za složitý proces, ale my vás přesvědčíme o opaku, a navíc zjistíte, že zisk je mnohem větší než investice. A protože si paštiku připravíte den předem, před jídlem už práci nemáte.

Doba přípravy: 25 minut + 1 hodina pečení + 8 hodin uležení

Suroviny na 10 porcí: 500 g vykostěného králičího masa (hřbet a předek) • 400 g vepřového bůčku • 150 g špeku • 1 lžíce tymiánových lístků • 50 g sušených švestek • 50 ml slivovice • 200 g tenkých plátků slaniny • sůl • bílý pepř

  1. Králičí a vepřové maso umelte i se špekem v masovém mlýnku. Chcete-li mít paštiku jemnou, mletí zopakujte. V míse maso promíchejte s tymiánem, nasekanými švestkami a slivovicí. Směs dobře osolte, opepřete a nechte odpočinout, nejlépe do druhého dne.

  2. Troubu předehřejte na teplotu 180 °C. Stěny zapékacích misek nebo velké obdélníkové formy (30 x 10 cm) vyložte plátky slaniny. Formu naplňte masovou směsí a vložte ji do většího pekáče. Pekáč naplňte vodou, která by měla dosahovat alespoň do poloviny výšky formy. Pečte v troubě 1 hodinu.

  3. Paštičku vyndejte z pekáče a nechte vychladnout. Podávejte ji nakrájenou na plátky se zeleninovým salátem.

Tip: Králičí maso je málo tučné a po upečení by mohlo být suché. Je tedy potřeba doplnit ho tučnějším vepřovým. Paštika nemůže být suchá, nad bůčkem proto neohrnujte nos.

Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.