Nora Fridrichová: Nepatřičné otázky neexistují

Podzimní kampaň 11. dubna 2018

Přečtěte si rozhovor s novinářkou, reportérkou a moderátorkou Norou Fridrichovou (40).

Vždycky jste na mě dělala dojem perfekcionistky…

Ano, záleží mi na detailech, ráda je vypichuju, když mi o něco jde. Řekla bych, že tím dost otravuju svoje okolí, a vím o tom.

Váš kolega Erik Tabery napsal, že jste kanárek v dole, to se mi líbilo!

Mně taky, kanárci v dole začnou dávat signál, že se něco děje dřív, než si toho ostatní všimnou. Erik (Tabery, šéfredaktor časopisu Respekt, pozn. red.) mi to napsal v kontextu toho, že je ČT pod palbou politiků, kteří jsou momentálně ve společné partě a mají pravomoc věci měnit. Na pořad, na kterém se podílím, mají politici pifku a může se stát, že když si budou řešit nějaké svoje účty, staneme se součástí jejich vyúčtování.

Daniela Drtinová říkala, že bylo na vedení ČT ze strany politiků opakovaně tlačeno, aby byla vyhozena. Děje se to i vám?

U takových hovorů nejsem, ale veřejně nám už nepokrytě vyhrožují. Slýchám věci typu: vy byste tam už neměla pracovat, neděláte svoji práci dobře – politici se staví do role kádrováků a mých nadřízených. Tak to pardon, žádný politik mým nadřízeným není! Můj nadřízený je někdo úplně jiný, který s nimi nemá mít nic společného. Zasahovat do kompetencí veřejnoprávní televize sice zákon politikům přímo neumožňuje, ale i tak nabízí jisté možnosti, které se dají využít. Ideální je k tomu podle mě letošní rok, tak uvidíme. Teď se podle mě ukáže.

Když jsme u nátlaku, na vašich facebookových stránkách jsem viděla, jak otřesně vám někdo vyhrožuje, vás to neděsí?

Na jednu stranu si říkám, že jsou to jen slova, na druhou stranu se musím zamyslet, jestli by byl ten člověk schopen nějaké realizace toho, čím mi vyhrožuje. Je to nepříjemné zvláště, když se v takové zprávě objeví zmínka o mých dětech. Stává se mi bohužel, že na takovou zprávu přijdu až s velkým časovým odstupem a profil toho člověka už neexistuje, takže ani nemá cenu dávat trestní oznámení.

Celý rozhovor si přečtěte v aktuálním čísle časopisu Vlasta.