Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 4 porce:
1 hrst mladých kopřiv • 2 hrsti polníčku nebo čerstvého špenátu • 2 hrsti zelených bylinek (libeček, pažitka, medvědí česnek, bazalka) • 1 cibule • 2 stroužky česneku • 2 brambory • 2 lžíce másla • 100 ml bílého vína • 1,5 l zeleninového vývaru • 1,5 l smetany ke šlehání • starší pečivo na krutony • sůl • pepř
1 V hrnci rozpalte máslo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Pak přidejte na kostky nakrájené brambory, a jakmile se lehce opečou, přilijte víno a nechte je odpařit. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte nahrubo nasekané kopřivy, polníček i zelené bylinky. Osolte, opepřete a nechte 15 minut provařit.
2 Mezitím si připravte krutony: pečivo nakrájejte na kostičky a opečte nasucho v troubě.
3 Hotovou polévku rozmixujte, přilijte smetanu a nechte ještě 5 minut provařit. Podávejte s krutony.
Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.