Polévka z jarních bylinek

Podzimní kampaň 18. dubna 2018

Zelená nám na jaře dělá dobře. Ke špenátovému základu přidejte třeba popenec, listy pampelišek, sedmikrásek nebo jitrocele.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

1 hrst mladých kopřiv • 2 hrsti polníčku nebo čerstvého špenátu • 2 hrsti zelených bylinek (libeček, pažitka, medvědí česnek, bazalka) • 1 cibule • 2 stroužky česneku • 2 brambory • 2 lžíce másla • 100 ml bílého vína • 1,5 l zeleninového vývaru • 1,5 l smetany ke šlehání • starší pečivo na krutony • sůl • pepř

1 V hrnci rozpalte máslo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Pak přidejte na kostky nakrájené brambory, a jakmile se lehce opečou, přilijte víno a nechte je odpařit. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte nahrubo nasekané kopřivy, polníček i zelené bylinky. Osolte, opepřete a nechte 15 minut provařit.

2 Mezitím si připravte krutony: pečivo nakrájejte na kostičky a opečte nasucho v troubě.

3 Hotovou polévku rozmixujte, přilijte smetanu a nechte ještě 5 minut provařit. Podávejte s krutony.

Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.