Nejlepší rizoto z pouhých pěti surovin

Podzimní kampaň 25. dubna 2018

Příprava sice vyžaduje váš ne­ustálý dozor a míchání vařečkou, ale výsledek za to vážně stojí!

  1. Ve větší pánvi nebo kastrolu se silnějším dnem rozehřejte máslo a pomalu v něm osmahněte najemno nasekanou cibuli – dejte při tom pozor, aby vám nezhnědla. Za stálého míchání přisypte rýži a pražte ji na mírném ohni tak dlouho, dokud se zrnka neobalí tukem a lehce nezprůhlední. Míchejte, aby se nepřipálila.

  2. Přihoďte očištěné a na kousky nakrájené houby, lehce je osmahněte, zalijte naběračkou horkého vývaru a zmírněte plamen. Pokračujte v míchání, dokud se tekutina neodpaří. V tom okamžiku přilijte další naběračku vývaru. Postup opakujte tak dlouho, až spotřebujete všechen vývar. Udržujte ho stále horký, abyste nesnižovali teplotu rizota. Nezapomínejte průběžně míchat! Trvá to asi 15 minut.

  3. Rýži ochutnejte – měla by být al dente (tedy „na skus“), krásně krémová, zrnka se nesmí lepit. Pokud se vám zdá rýže zatím příliš tvrdá, přilijte ještě trochu horké vody. Hotové rizoto odstavte z ohně, přimíchejte lžičku másla, osolte, opepřete a nechte 1–2 minuty stát, aby se všechny ingredience řádně propojily.

Tip: Ve chvíli, kdy začne hrozit, že se vám rýže připálí, zalijte ji 150 ml suchého bílého vína. Promíchejte a nechte vyvařit, teprve potom začněte přilévat vývar.

Další recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Vlasta.