Košíčky z křehkého těsta s bílou čokoládou a jahodami

Podzimní kampaň 24. května 2018

Košíčky jsou lákavým dezertem a líbí se hlavně dětem. Plnit je můžete i čokoládovým krémem, ale nesmí být tekutý, aby se nerozmočily.

Doba přípravy: 45 minut + 2 hodiny odležení

Suroviny na 4–6 porcí: • 180 g hladké mouky • 60 g moučkového cukru • 50 g nasekaných lískových oříšků • 90 g studeného másla • 1 vejce • špetka soli

Náplň: • 150 g bílé čokolády • 50 g smetany • 1 vanička jahod

  1. Čokoládu nasekejte na kousky, nasypte je do misky postavené nad hrnkem s vroucí vodou (dno misky by se nemělo vody dotýkat), přilijte smetanu a za stálého míchání čokoládu rozpusťte. Pozor, voda pod miskou se nesmí prudce vařit. Čokoláda by se měla rozpouštět pomalu, aby se nesrazila.

  2. Do mixéru dejte oříšky, mouku, cukr, špetku soli a mixujte, až vznikne oříšková „strouhanka“. Vzniklou směs vysypte na vál, přidejte studené rozkrájené máslo a vejce a rukama vypracujte pevné těsto. Pokud je těsto příliš suché a nechce se spojit, zapracujte do něj ještě 2–4 lžíce studené vody. Těsto zabalte do mikrotenové fólie a uložte ho na půl hodiny do chladničky.

  3. Těsto poté tence vyválejte, asi na výšku 2 mm, vykrajujte z něj kolečka a vtlačujte je do malých formiček. Naplněné formičky dejte na 20 minut do mrazničky.

  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Vnitřek košíčků vyložte kouskem pečicího papíru a posypte suchými luštěninami a pečte tzv. naslepo (tedy s papírem a zátěží). Máslové těsto by se totiž mohlo při pečení sesunout a zdeformovat se. Pečte 10–15 minut, podle velikosti formiček a síly těsta.

  5. Košíčky opatrně vyklepněte z formiček a nechte vychladnout. Potom je naplňte tekutou čokoládou, ozdobte řezy jahod a odložte na 1–2 hodiny do lednice. Pak můžete podávat.

Tip: Vykrájená kolečka před vložením do formiček ozdobte vtlačováním hrotů vidličky kolem obvodu kolečka a pak je vtlačte do formiček ozdobenou stranou ven.

Další recepty najdete v akutálním čísle časopisu Vlasta.