NOVÁ Vlasta 43/2019

23. 10. 2019

Rozhovor: „Opravdu jsem mírumilovná, ale myslím, že jsem se i změnila. V rodině Krausů se musel člověk prosadit a bránit si svoje, ne, že bych jinak neobstála, ale musela jsem určitě mít ramena a názory. Oni si ze sebe vzájemně stříleli, to mě hrozně bavilo, mám ráda, když si člověk dělá legraci z druhých, ale pozor, i sám ze sebe, to je kumšt. No a to u pánů jde někdy hůř. Ti vtipní, bystří chlapáci si rádi dělají legraci z okolí, ale když jde o ně samotné, drhne to. Já to brala tak, že když se do mě strefuje protějšek, můžu já do něj taky, měla jsem pocit, že jsme vyrovnaní partneři – můžou oni, můžu já, a občas jsem šlápla vedle,“ říká v rozhovoru herečka Jana Krausová.

Téma: Mnozí čeští senioři boří mýty o nudě na stará kolena. Plavou přes La Manche nebo hrají petanque s dětmi i vnoučaty. Navštěvují přednášky na vysokých školách, tančí, zpívají, jezdí na výlety, chodí po horách, číst do školek. Dělají dobrovolně společníky svým vrstevníkům, kteří zůstali sami. Využívají tak čas, který v penzi mají. A snaží se svou aktivitou nakazit ostatní. Třeba na různých setkáních nebo v klubech, které působí po celé republice a mají více než čtyřicet tisíc členů.

Rozhovor: S operní pěvkyní Janou Šrejmou Kačírkovou jsme si popovídali o úspěších na světových pódiích i dětství na vesnici, práci na poli a jízdách na traktoru.

Vaření: Rozšiřte si repertoár rodinných receptů na polévky, které zahřejí v podzimním sychravém počasí. Pikantní, krémové, syté, zahřívací... každý si vybere!