NOVÁ Vlasta 2/2020

8. 1. 2020

Když byla herečka Vlastina Kounická Svátková malá holka, nesmírně toužila po uznání svého okolí. Postupně zjistila, že nejde o to, co si o ní myslí ostatní, ale jak je srovnaná sama se sebou. „Dnes mi přijde komické, že jsem byla ochotna ztratit samu sebe kvůli muži, který mě nemiloval a nevážil si mě, ale bylo to tehdy stokrát lepší než být úplně sama. Přeskakovala jsem ze vztahu do vztahu, aniž bych se nadechla, dozvěděla se něco o sobě v tichu samoty, vyléčila si svou zraněnou duši. Radši jsem očekávala, že mi ji vyléčí partner a všechny své problémy jsem přehazovala na něj. Což v těch nevyzrálých mužích mohlo vzbuzovat odpor, averzi a chovali se tak, jak se chovali,“ říká.

Téma: Redaktorka Vlasty si vyzkoušela, jaké to je být seniorkou, díky speciálnímu obleku, který znehybní klouby a nasimuluje nemoc očí a ubývající sluch. „Schody dolů. Spadnu? Jak se mám držet zábradlí, když mám v ruce hůlku? A jak poznám, že už jsem dole, když hrany schodů kvůli tomu zpropadenému šedému zákalu vůbec nevidím?!“

Rozhovor: Anně Strejcové nebylo jedno, že v odpadcích končí tuny jídla a rozhodla se proti tomu něco udělat. I když ho Češi vyhazují méně než Evropané, připadá na každého obyvatele Česka víc než 80 kg vyhozených potravin.

Vaření: Když naše příroda odpočívá, z teplých krajin k nám putuje ovoce, které se dá velmi nápaditě využít. Poradíme jak!