NOVÁ Vlasta 7/2020

12. 2. 2020

Rozhovor: O režisérce Jance Ryšánek Schmiedtové je v současné době nekorunovanou královnou české divadelní režie. Tématem her, které se vybírá, jsou vztahy žen a mužů, matek a dcer i domácí násilí. Sama se ostrých slov ale také nebojí. „Vzniká až agresivní moment ženství, kdy ženy pracují nebo mají děti a navzájem se za to odsuzují. Nároky se zvyšují, ženy chtějí obstát, ale už jim na to nezbývá čas. A pak se často dočkají rad od svých maminek a babiček, které zhodnotí jejich kariéru slovy: „Člověk se pozná podle toho, jak a kdy se dokáže obětovat. A žena se má obětovat pro své děti.“ Lidé mají tendenci snižovat a bagatelizovat zásluhy druhých, aby se rituálně ujistili, že jsou na tom líp. Měli bychom, sakra, něco udělat s naší tolerancí, protože vždy některé ženy budou mít děti, jiné kariéru a další mezi tím prokličkují. A společnost je potřeba mít rozmanitou.“

Téma: Závislost na alkoholu bývala doménou mužů, dnes je ženy rychle dohánějí. Signálů, že bychom se mohly stát závislými, je celá řada. Mezi velmi varovné patří, když alkoholem dlouhodobě řešíme své problémy. Bereme tedy alkoholové opojení jako únik z reality. Zpozornět je třeba i v případě, když začínáme potřebovat alkohol čím dál víc a objevují se častěji opilosti (takzvaná alkoholová okénka se ztrátou paměti). Varovné je také, když pijeme hodně a vždy, když se najde příležitost. Špatné znamení je i chuť na alkohol hned po ránu nebo ve společensky nevhodných situacích. Pakliže nás na problém s pitím upozorní i okolí, nezvládáme pracovní povinnosti či výchovu dětí, je nejvyšší čas na léčbu.

Rozhovor: S koučkou Michaelou Holišovou o tom, jak se podobá řízení firmy rodičovství a že to, jak jsme byli vychovávaní, souvisí s tím, jak se chováme v práci. „Školila jsem jednoho manažera, který měl přísného tatínka a jako dítě dostával pořádnou sodu. Jako manažer nebyl schopný poskytnout zpětnou vazbu. Když měl říct svým podřízeným, kde je chyba, vrátil se mu jeho pocit z dětství, celý se stáhl do sebe a bál se, že jeho podřízení se budou cítit stejně jako on, když ho tatínek za něco káral. Všechny dovednosti teoreticky znal. Ale potřeboval vyřešit sám sebe, své vztahy v rodině,“ vypráví v rozhovoru.

Vaření: Masopustní recepty jsou kalorická bomba, proto není posvícení celý rok, ale jen chvilku. Ať žijí koblihy a pečená prasátka, zakrátko se opět budeme postit.