NOVÁ Vlasta 8/2020

19. 2. 2020

Rozhovor: Blanka vun Kannon jela dlouho na plný plyn, ale málem ji to stálo zdraví. Žije ve Spojených státech, kde se nakonec z manažerky stala koučka osobního rozvoje. „Zpětně můžu říct, že mi trvalo sedm let, než jsem se dostala do zdravé rovnováhy. Proto bych chtěla hlavně mladým ženám předat svou zkušenost – je důležité si uvědomit, že jim energie může najednou dojít. Rok a půl po odchodu z práce jsem otěhotněla, ale o dítě jsem přišla. Od mládí jsem byla stále v zátěži, což si absolutně neuvědomíte. Přetěžovala jsem se od vysoké, kde jsem pracovala jako dobrovolnice skoro na plný úvazek. Když tělo soustavně a systematicky přetěžujete patnáct let, tak za pár měsíců ztracenou energii nedočerpáte. Po dětech jsem celý život toužila, a tak přijmout, že nemám vlastní děti a že proto nejsem méněcenná – to byla obrovská výzva, kterou jsem musela během let nějak zpracovat. A také to byla velká škola života, která mi umožnila napsat Návrat domů. Není to vůbec jednoduché. Musela jsem si hodně hluboko sáhnout do nitra, abych tam našla místo, kde se cítím dobrá taková, jaká jsem. Dnes už se dokážu radovat, když vidím ženy s malými dětmi. Nesrovnávám se s nimi,“ říká v otevřeném rozhovoru.

Téma: Měla bych umýt okna, už skrz ně skoro není vidět. Měla bych si místo kafe dát bylinkový čaj. Měla bych cvičit. Aspoň občas. Také se trápíte vším, co byste měla? Zkuste vypustit „měla bych“ ze svého života. Alespoň na chvíli. Barbora Šťastná zjišťovala, proč se to vyplatí.

Rozhovor: Se spisovatelkou Hanou Whitton, která napsala přes 50 románů, jsme si povídali o tom, proč je většina jejích knížek o zajímavých ženách historie. „Ze začátku jsem měla trochu ustrašený respekt psát o královnách a urozených princeznách. Ale nakonec jsem si uvědomila, že je to nesmysl. Vždyť i vladaři byli lidé jako my, prožívající mnohdy nelehká osobní dramata. To platí zejména o ženách, s jejichž osudy se dokážu lépe ztotožnit, i když píšu také o mužích, většinou však z pohledu jejich ženských protějšků,“ říká česká autorka, která s manželem žije poblíž Oxfordu.

Zdraví: Tajemství dobrého spánku se v jistém věku pro řadu lidí velkou neznámou. Je důležitější kvalita nebo kvantita? Dá se dospat o víkendu? Dočkáme se u dobrých zaměstnavatelů legalizace odpoledního šlofíka?

Vaření: Poznejte nejlepší recepty cukráře Josefa Maršálka. Jeho laskonky jsou legendární!